Slovenská koruna dál zpevňuje, vystoupila na 31,47 SKK/EUR

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. května (ČTK) - Slovenská koruna dnes navázala na vývoj z posledního období a z otevírací hodnoty 31,50 SKK/EUR posílila na nový rekord 31,47 koruny za euro. Řekl to dealer OTP Banky Slovensko Juraj Mitošinka. Měně pomáhají spekulace o silném konverzním kurzu při přechodu na euro, do karet jí ale hraje i příznivá nálada na okolních trzích.

"Koruna začala posilovat hned na začátku obchodování," poznamenal Mitošinka. Měnou v těchto dnech hýbou především spekulativní obchody části investorů, kteří počítají se silným konverzním kurzem, dodal.

Slovenská měna v posledním období těžila z očekávání, že Slovensko bude moci už od příštího roku přijmout euro. Po příznivém doporučení Evropské komise k zavedení jednotné evropské měny na začátku měsíce koruna prolomila hranici 32 SKK/EUR a postupně posouvá historická maxima vůči euru.

Mitošinka předpokládá, že měna bude sílit i nadále. "Pokud se neobjeví nějaká nepříznivá zpráva, je velmi pravděpodobný další posun koruny na silnější úroveň," odhadl analytik. V nejbližších dnech by se podle něj mohla měna dostat až na kurz 31,30 SKK/EUR.

Slovenská koruna se po zpevnění na nové maximum dostala o více než 11 procent pod centrální paritu v systému směnných kurzů ERM-2. Před přijetím eura se koruna nesmí od středního kurzu odchýlit o více než 15 procent na obě strany. Část analytiků předpokládá, že Slovensko před výměnou koruny za eura centrální paritu ještě jednou posune.

Koruně pomáhají k růstu i výroky slovenského premiéra Roberta Fica, který se zasazuje za silný kurz před přijetím eura. Nastavení fixního poměru, v němž Slováci vymění korunu za euro, by ale podle něj nemělo poškodit ekonomiku. Pevná koruna například znevýhodňuje vývozce, kteří na Slovensku patří mezi lídry hospodářství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK