Zisk Zentivy klesl ve čtvrtletí o 9,5 procenta na 470 milionů Kč

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Čistý zisk farmaceutické firmy Zentiva klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,5 procenta na 470 milionů korun. Firma pokles přičítá vyšším finančním nákladům v souvislosti s loňskou akvizicí turecké firmy Eczacibasi. ČTK dnes konsolidované výsledky sdělila mluvčí firmy Věra Kudynová. Pokles zisku je nižší, než odhad analytiků, kteří čekali propad o 16 procent na 437 milionů.

Provozní zisk výrobce léčiv v prvních třech měsících roku ale díky vyšší provozní efektivitě v obchodní oblasti vzrostl o 6,5 procenta na 810 milionů korun.

Investice od ledna do března činily 320 milionů korun, tedy přes sedm procent tržeb. Další podrobnosti zveřejní firma na tiskové konferenci ve 14:00.

"Za první tři měsíce je stále patrnější, že začínáme využívat potenciálu podstatně rozšířené organizace společnosti Zentiva vytvořené akvizicí v Turecku a vstupem společnosti na maďarský trh v roce 2007," uvedl generální ředitel Zentivy Jiří Michal. "Uvedené iniciativy byly strategicky velmi významné, neboť jsme díky nim získali přístup k podstatně většímu počtu pacientů, a umožnily nám dosahovat dalších úspor daných rozsahem výroby v rámci rozšířené provozní základny," dodal.

Společnost dnes rovněž potvrdila výši dříve zveřejněných čistých tržeb. Tržby se meziročně zvýšily o 29,6 procenta na 4,379 miliardy korun. Nárůst ale umožnila především akvizice turecké společnosti Eczacibasi, kterou Zentiva do výsledků zahrnuje až od loňského července. Eczacibasi-Zentiva se na tržbách podílela 1,37 miliardami korun, tedy téměř třetinou. V Česku kvůli nově zavedeným poplatkům ve zdravotnictví obrat klesl o deset procent.

Největší česká farmaceutická firma se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Čistý zisk firmy za celý loňský rok klesl o 36 procent na 1,41 miliardy korun. Tržby vzrostly loni o 19 procent na 16,67 miliardy korun, z velké části díky turecké akvizici.

Největším akcionářem Zentivy je s téměř čtvrtinovým podílem farmaceutická skupina Sanofi-Aventis. Přes 19 procent akcií drží Generali PPF Holding a 7,6 procenta Fervent Holdings ze skupiny J&T. Management a zaměstnanci firmy mají šestiprocentní majetkový podíl. Zbývajících 42,4 procenta patří ostatním institucionálním a soukromým investorům. PPF dala začátkem května najevo, že má zájem o odkup podílů ostatních akcionářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK