Opavský Ivax symbolicky zahájil stavbu závodu za miliardu Kč

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opava 19. května (ČTK) - Opavský výrobce léčiv Ivax Pharmaceuticals, který patří izraelské společnosti Teva Pharmaceutical Industries, dnes symbolicky zahájil výstavbu nového výrobního závodu. Základní kámen na zelené louce poklepal premiér Mirek Topolánek. Stavební práce začnou v areálu Ivaxu až ve třetím čtvrtletí, investice přesáhnou miliardu korun. V roce 2009 najde v novém závodu práci 350 lidí, řekl dnes novinářům ředitel opavské firmy Jiří Urbanec.

Největší investice do tuzemského farmaceutického průmyslu od roku 1989 bude rozdělena do dvou etap. První část závodu by měla být hotova na konci roku 2009, současné výrobní možnosti firmy ztrojnásobí. Nový závod bude vyrábět ročně 3,6 miliardy tablet a 400 milionů tvrdých želatinových tobolek, což je zhruba 200 milionů balení. Druhá část závodu začne vyrábět v roce 2011.

Podle Urbance nebude mít rozšíření výroby negativní vliv na životní prostředí. Do roku 2012 firma přijme 350 nových zaměstnanců. Většina z nich bude vyučena, Ivax plánuje jejich rekvalifikaci v oboru farmaceutický operátor.

Generická léčiva, tablety a želatinové kapsle bude nový závod vyrábět především pro trhy v USA a Evropě. Pokud ho v budoucnu firma ještě rozšíří, vyráběl by osm miliard tablet, což by bylo pětkrát více než v současné době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK