CCS: Pohonné hmoty minulý týden prudce zdražily, nafta o korunu

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic opět prudce stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil během uplynulých sedmi dnů o 66 haléřů na průměrných 31,93 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvedla v průměru o 94 haléřů na 33,39 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS.

Stejně jako před týdnem zaplatí za pohonné hmoty motoristé nejvíce u pump v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě v průměru 32,49 koruny, nafta vyjde u pražských pump na 33,83 Kč/l.

Nejlevnější zůstávají čerpací stanice v Olomouckém kraji. Bezolovnatý benzin je zde k mání za 31,51 koruny za litr, nafta stojí průměrně 32,90 Kč/l. Olomoucký kraj je tak jediný, kde majitelé dieselových motorů zaplatí za litr paliva méně 33 korun.

Benzin zdražil nejvýrazněji v Plzeňském kraji, kde cena stoupla o 81 haléřů. Nejméně vzrostla cena naturalu v Moravskoslezském kraji, na litru o 52 haléřů.

Se zdražením nafty o korunu a více musejí počítat řidiči v Libereckém a Moravskoslezském kraji a v Praze. Rozpětí ale není příliš široké, nejmenší zdražení bylo o 86 haléřů v Jihočeském kraji.

Ceny pohonných hmot letos nejprve zhruba do poloviny února klesaly, poté začaly růst. Nafta zdražovala rychlejším tempem než benzin, jehož cena po řadu týdnů i stagnovala. Výrazný růst nastal v souvislosti s rekordními cenami ropy v posledních dnech. Přesně před rokem se litr naturalu prodával za zhruba 29,90 koruny, diesel stál kolem 27,80 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK