Evropské akcie rostou, komodity vyvažují banky

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí po poledni posilovaly, když komoditní tituly nahrazovaly ztráty ve finančním sektoru. Pesimistické makléřské vyjádření...

...sráželo níž Royal Bank of Scotland <RBS.L> a British Airways <BAY.L>.

Ve 13:15 přidával panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 0,18 procenta na 1367,66 bodu, a navazoval tak na třídenní šňůru růstu. Od začátku května index stoupl o 2 procenta, v dubnu si připsal 6 procent.

Mezi rostoucími tituly s největší váhou v indexu se na přední místa řadily energetické tituly. Akcie Totalu <TOTF.PA>, BG Group <BG.L> a BP <BP.L> rostly o 1,1 až 2,4 procenta s tím, jak se barel americké ropy <CLc1> pohyboval nad hranicí 126 dolarů.

Na britském trhu se nejlépe dařilo důlním firmám Kazakhmys <KAZ.L>, Vedanta <VED.L>, Anglo American <AAL.L> a Lonmin <LMI.L>, jež si připisovaly 2,9 až 5,1 procenta.

"Věřím v dlouhodobý růst komodit, ale zároveň čekáme korekci, protože jsou velmi překoupené," řekl Philippe Gijsels, stratég u firmy Fortis v Bruselu.

"Sektor hodnotíme neutrálně, ale ne underweight, protože by bylo opravdu velmi nebezpečné stavět se do cesty takhle rozjetému vlaku."

V bankovním sektoru padala RBS o 6,4 procenta poté, co Goldman Sachs snížila cílovou cenu jejích akcií.

Slábly i další banky, Alliance & Leicester <ALLL.L> klesala o 3 procenta, HBOS <HBOS.L> oslabovala o 3,4 procenta a Société Générale <SOGN.PA> odepisovala 1,7 procenta.

Akcie British Airways sklouzávaly o 5,4 procenta poté, co je ABN AMRO a Deutsche Bank doporučily "prodávat".

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK