Trh na Wall Street zřejmě zahájí bez větších změn

19.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie asi zahájí pondělní seanci bez větších změn. Bezmála rekordní ceny ropy živí obavy z inflace i strach o spotřebitelské výdaje...

...a neutralizují zprávy o nových jednáních Microsoftu <MSFT.O> a Yahoo <YHOO.O>.

V 15:15 přidávaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> 0,2 bodu, zatímco futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> rostly o 3,5 bodu.

Společnost Lowe's <LOW.N>, americká dvojka mezi řetězci s domácími potřebami, vykázala pokles čtvrtletního zisku a snížila předpověď ročního zisku. Zpráva poskytla důkaz o dalším zhoršování situace na trhu s bydlením.

Cena barelu americké ropy <CLc1> rostla o 63 centů na 126,92 dolaru poté, co vyšplhala až na 127,77 dolaru, na dotek pátečního rekordu 127,82 dolaru.

Investoři se obávají, že vyšší ceny energií utlumí spotřebitelské výdaje a posílí tlaky na ceny. Takový vývoj by mohl umocnit neklid centrální banky (Fed) ve vztahu k inflaci.

"Trh zkrátka dál sleduje ceny ropy, které právě stoupají," řekl Peter Cardillo, hlavní ekonom trhu u Avalon Partners. "Možná máme před sebou smíšenou seanci."

Microsoft v neděli uvedl, že předložil Yahoo alternativní návrh, který již nepočítá s původně navrhovaným plným převzetím této internetové firmy.

Zpráva přináší další obrat v bitvě o Yahoo. Investor Carl Icahn minulý týden spustil kampaň za vystřídání členů představenstva Yahoo lidmi, kteří by obnovili jednání s Microsoftem.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK