Průmyslové zóny na Vysočině chystají i malé obce

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 19. května (ČTK) - Podnikatelské zóny v kraji Vysočina vznikají kromě měst i v některých obcích s méně než 2000 obyvateli. Obecní úřady, které oslovila ČTK, je připravují hlavně proto, aby z regionu kvůli nedostatku rozvojových ploch neodcházely malé firmy. Zastupitelé ve Velké Losenici na Žďársku nyní budou rozhodovat o prodeji posledního hektaru ve své čtyřhektarové zóně. Podle starosty Miloslava Černého je zájemců dostatek.

"Nejde nám o to za každou cenu prodat pozemek, ale aby se ta výroba do obce hodila," řekl Černý. Obec s 1000 obyvateli investovala do přípravy pozemků pro podnikání celkem 2,4 milionu korun, z toho jeden milion dostala od státu jako dotaci. V zóně již funguje zámečnictví a staví se areál pro obchod a servis kol.

"Šli jsme do toho hlavně proto, že jsme v okolí viděli řadu živnostníků, kteří odcházeli podnikat jinam," podotkl Černý. Předpokládá, že zájem o pozemky na venkově by mohl stoupat, protože živnostníci v malých obcích mohou na svůj rozvoj dostat dotaci z unie. Podle Černého jsou zóny pro vesnice přínosem, pokud jsou budovány v rozumné míře a na vhodném místě.

Desetihektarovou průmyslovou zónu chystá městys Krucemburk na Havlíčkobrodsku, v němž žije 1600 lidí. Úřad chce letos hlavně vykoupit pozemky, které potřebuje pro vybudování silnice v zóně. Stavba asi 700 metrů nové komunikace bude stát několik milionů korun. Začne v příštím roce, pokud na ni městys sežene dotaci.

Krucemburský starosta Jiří Havlíček uvedl, že do zóny by měly vstupovat menší firmy. "Aby místní živnostníci nebo ti, kteří chtějí zahájit podnikání, měli možnost někde umístit svoji provozovnu," řekl. Asi 2000 metrů čtverečních již bylo prodáno pro stavbu jatek, další část zóny je vyčleněna pro rozšíření areálu tamní firmy Polyxena, která vyrábí plastové díly. Podle starosty městys jedná i s dalšími zájemci. Metr čtvereční pozemků jim nabízí za 85 korun.

Dolní Cerekev na Jihlavsku má pro podnikání vyčleněny čtyři hektary. Jednu čtvrtinu z nich obsadily dvě dřevozpracující firmy. Podle starosty Zdeňka Jirsy by městys stál hlavně o investory, kteří zaměstnají místní lidi, aby nemuseli dojíždět. Zatím se ale objevily záměry na stavbu logistického centra a sluneční elektrárny, z obou ale později sešlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK