Textilním a oděvním firmám loni vzrostly tržby na 54,8 mld. Kč

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Tržby tuzemských textilních a oděvních podniků v loňském roce meziročně vzrostly o jedno procento na 54,8 miliardy korun. Vyšší tržby obor vykázal díky textilnímu průmyslu, který zaznamenal nárůst tržeb o tři procenta na 46,3 miliardy korun, zatímco tržby oděvních podniků loni klesly o devět procent na 8,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) Jiří Kohoutek, podle kterého ale v prvním čtvrtletí letošního roku tržby textilních a oděvních podniků výrazně klesly.

"Loňské výsledky textilního průmyslu souvisí s oživením evropského a zejména německého trhu," uvedl Kohoutek, podle kterého se příznivě promítla dohoda o omezení dovozu tohoto zboží z Číny, jehož platnost ovšem skončila v závěru loňského roku. Letošní rok se pro tuzemské oděvní a textilní podniky podle Kohoutka zatím nevyvíjí příznivě. Za první tři letošní měsíce klesly tržby textilních podniků v běžných cenách o 12 procent a oděvních firem o 21 procent.

"Stále platí, že české firmy mají relativně dost zakázek, ale cenový tlak způsobený Čínou v roce 2005 významně snížil ekonomickou efektivnost těchto zakázek," upozornil Kohoutek, podle kterého řada tuzemských výrobců odmítá vyrábět za "čínské ceny". Exportně orientované textilní a oděvní podniky na svých tržbách pociťují i posilování české koruny.

Počet lidí zaměstnaných v tuzemském oděvním a textilním průmyslu v loňském roce klesl o 8,7 procenta na necelých 55.000 lidí. V textilním průmyslu na konci loňského roku pracovalo 36.000 lidí, kterých bylo ve srovnání s rokem 2006 o 9,2 procenta méně. "V oděvním průmyslu poklesl (počet zaměstnaných osob) pod úroveň 18.500 osob, což je pokles o 7,6 procenta," podotkl Kohoutek. Díky tomu loni podle něj vzrostla produktivita českého textilního a oděvního průmyslu o 9,6 procenta.

Průměrná měsíční mzda v textilním a oděvním průmyslu na konci loňského roku činila 14.000 korun a meziročně byla o 7,5 procenta vyšší. "V textilním průmyslu dosahuje mzda zhruba 15.000 korun, což je o zhruba 3100 korun více než v oděvním průmyslu," podotkl Kohoutek.

Kohoutek upozornil, že obor letos kvůli rostoucím cenám elektrické energie přijde o zhruba 450 milionů korun. "Tento vliv začíná být bezprostředním důvodem k omezování a zastavování výroby v ČR. Jedinou možností, jak může textilní a oděvní sektor kompenzovat tak rychlý růst (cen energií), je snižovat celkový objem mezd," míní Kohoutek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK