Stavbaři o víkendu předají 14 km nové plzeňské kanalizace

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. května (ČTK) - Více než 600 znečišťovatelů z plzeňských městských částí Lochotín, Křimice a Radčice se o nadcházejícím víkendu napojí na novou čtrnáctikilometrovou kanalizaci, která je součástí šesti vodohospodářských staveb v Plzni za 1,7 miliardy Kč. Splaškové vody budou před vypuštěním do Berounky procházet městskou čistírnou odpadních vod. Řekl to Josef Holý z útvaru koordinace evropských projektů.

"Práce začaly v polovině loňského dubna a skončí místo plánovaného 31. května o šest dnů dříve," dodal. Stavbaři a město tak vyšli vstříc plzeňské zoo, která chce mít co nejdelší provoz.

Kanalizace v Lochotínské ulici z centra Plzně směrem k zoo zahrnuje stoky v ulicích Dělnická, Keisslova, Keřová, napojení radčického kanalizačního výtlaku, splaškovou čerpací stanici Na Poříčí a obnovu odlehčovací komory Roudná. "Stavba je komplikovaná rozsahem i tím, že poloha vodovodních řadů z roku 1930 je jiná, než jakou udávaly mapy," dodal mluvčí akce Jiří Bigas. Jeden vodovod musel být zrušen a druhý přeložen; stavbaři objevili starou dešťovou kanalizaci, která vůbec zakreslena nebyla.

Čerpací stanice Na Poříčí odstartuje tuto středu, o tři týdny dříve než stanovil plán. Lochotínskou ulici ještě čekají od poloviny června úpravy povrchů silnic, skončí 21. července. Kvůli přepojování kanalizačních přípojek v ní bude do 22. června omezen provoz.

Největší investici v dosavadní historii Plzně hradí ze tří čtvrtin EU. "Kompletně bude hotová podle plánu v srpnu," řekl primátor Pavel Rödl. Kromě uvedených akcí vznikne devět kilometrů kanalizace na Valše, kde byly jen žumpy a septiky. Největšími stavbami jsou vodojemy v Liticích a Lobzích. Tento vodojem s půdorysem stokrát 76 metrů přijde na 420 milionů Kč. Retenční nádrž v Bolevci s objemem 3000 m3 bude zachycovat vodu po přívalových deštích. Podobná vznikne u Lidické ulice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK