Koruna posílila k euru, k dolaru oslabila

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Česká měna odpoledne posílila vůči euru, k dolaru naopak oslabila. Po 17:00 byla proti dopoledním hodnotám silnější k euru o tři haléře na 25,03 Kč/EUR a o devět haléřů slabší k dolaru na 16,15 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna dnes přechodně oslabila až k 25,10 Kč/EUR, nicméně poté většinu svých ztrát vymazala, vrátila se k otevíracím hladinám a v závěru posílila.

Z domácí ekonomiky bylo podle Miroslava Frayera z Komerční banky jedinou zajímavější událostí zveřejnění březnových maloobchodních tržeb. Meziroční pokles maloobchodních tržeb o 2,1 procenta je po propadu exportů a průmyslové výroby podle něj dalším číslem ukazujícím na zpomalování dynamiky hospodářského růstu. Dynamiku spotřeby ohrožuje podle něho především vysoká inflace a restriktivní působení fiskálního balíčku.

Z pohledu ČNB jsou dnešní data podle Frayera příznivou zprávou v tom smyslu, že by centrální banka nemusela spěchat se zvýšením úrokových sazeb. "Na druhou stranu inflační data - již známe statistiku i za duben - tak příznivá nejsou; ve struktuře inflace jsou známky poptávkové inflace jasně patrné. Oslabí-li koruna, pak podle našeho názoru ještě jedno zvýšení úrokových sazeb uvidíme," uvedl.

Dolar vůči euru odpoledne posílil. Aktuálně se obchoduje za 1,5493 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK