Americké akcie dopoledne rostly díky optimismu investorů

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky tomu, že klíčový ukazatel budoucí ekonomické aktivity naznačil, že hospodářství Spojených států nepostihla recese. Mezi investory se tak vrátilo optimistické očekávání dalšího růstu firemních zisků.

Index Dow Jones v poledne newyorského času stoupl o 0,8 procenta na 13.093 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SELČ zvýšil na 2547 bodů se ziskem 0,7 procenta.

Soukromá agentura Conference Board zveřejnila své předstihové ukazatele, jejichž hlavní index za duben vzrostl o 0,1 procenta jako v březnu. Nahoru pak šly například akcie velkých zpracovatelských koncernů včetně strojírenského gigantu Caterpillar.

Obchodníci kupovali také akcie technologických firem za nadějí, že podnikové investice do vyspělých technologií porostou. Emise významné softwarové společnosti Oracle vzrostla například o 3,7 procenta.

Internetový obchod Amazon.com pak vyskočil o 6,7 procenta díky tomu, že mu analytici Goldman Sachs zvýšili ziskový cíl, napsal Reuters. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK