EU se opět nedohodla na pravidlech pro používání pesticidů

19.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. května (zpravodaj ČTK) - Ministři zemědělství Evropské unie se dnes opět nedohodli na zpřísnění evropských pravidel pro používání pesticidů. Řekl to náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák. Evropská komise již dva roky například žádá zákaz zemědělských postřiků, které jsou prokazatelně toxické a mohou stát například za vznikem rakoviny, zatím však neúspěšně.

Jednotlivé země se ve svém postoji výrazně liší. Zatímco Francie by chtěla zakázat veškeré pesticidy, Německo zase přílišné zpřísňování pravidel odmítá, protože by údajně přineslo velké náklady pro farmáře. EU se tak dnes dohodla pouze na tom, že vypracuje zprávu o pokroku, který během projednávání této legislativy učinila. Poté se teprve ukáže, jaký unie ve spolupráci s komisí a Evropským parlamentem zvolí postup.

Vyhlídky na jakoukoliv dohodu zůstávají ale značně nejisté, částečně i proto, že při projednávání se sešly dvě silné skupiny lobbistů - zemědělci a ekologové. Zatímco farmáři varují před poklesem zemědělských výnosů, ochránci životního prostředí varují před poškozováním lidského zdraví a znečišťování přírody.

Zemědělci tvrdí, že navržená omezení by například snížila výnosy v případě pšenice o 29 procent, u brambor o třetinu, u obilovin o pětinu a u vinné révy o desetinu do roku 2020. Další zpřísnění pravidel pro užívání pesticidů má prý rovněž omezit nabídku čerstvého ovoce a zeleniny na pultech obchodů, přičemž výhodu budou mít dovozci z zemí mimo unii, kde tak přísná pravidla neplatí.

"Mohlo by to vyústit v nevyhnutelný růst cen potravin a v ohrožení pracovních míst v zemědělství a v potravinářství," uvedla nedávno ve studii společnost Syngenta, která se ovšem zabývá mimo jiné vývojem zemědělských postřiků.

Podobné hrozby odmítají ekologičtí aktivisté. Podle mluvčího organizace PAN-Europe Elliota Canella, jež shromažďuje data o nebezpečných pesticidech, je celá studie ukázkou profesionálního "vyvolávání paniky" a zkreslování informací. "Průmysloví lobbisté se chovají jako kovbojové, kteří šíří ve velkém zvěsti o dopadech přísnější legislativy. Jen málo pesticidů, pokud vůbec nějaké, bude zakázáno," řekl.

Českých zemědělců by se omezování nemělo příliš dotknout. "Čeští zemědělci užívají pesticidy méně než jejich kolegové v původních členských zemích EU, snižování jejich spotřeby je proto výrazněji nepostihne," uvedl již před časem prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Směrnice by se dotkla polních postřikovačů, rosičů nebo mořiček osiv. ČR se snaží užívání pesticidů dlouhodobě omezit, například zvýhodňováním zemědělců při získávání dotací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK