Zentiva v Q1 překvapila slabším úbytkem zisku (OPAK.)

20.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Zentiva <ZNTVsp.PR> překonala výsledky za první kvartál očekávání trhu díky zlepšené vnitřní efektivitě a konsolidaci turecké akvizice a...

...potvrdila výhledy pro rok 2008.

Zentiva v pondělí oznámila, že jí v prvních třech měsících klesl čistý zisk meziročně o 9,5 procenta na 470 milionů korun. Ukazatel se smrskl hlavně vinou vyšších úrokových nákladů, jež stouply zhruba o 240 milionů korun poté, co si firma vzala úvěr na financování nákupu tří čtvrtin turecké Eczacibasi Generic Pharmaceuticals loni v červenci.

Výsledek přesto předčil očekávání analytiků, kteří v průměru předpověděli ještě hlubší propad na 397 milionů.

Provozní zisk Zentivy stoupl o 6,5 procenta na 810 milionů korun, když výrobce generik zlepšil efektivitu v obchodní oblasti a pokročil v konsolidaci turecké akvizice, jež v předchozích dvou kvartálech výrazně rozředila celkové marže.

Zentiva oznámila, že v prvním čtvrtletí dosáhla oživení tureckých aktivit s tím, jak se začaly projevovat první výsledky restrukturalizace a synergické efekty. Firma potvrdila, že během tří let hodlá zvednout turecké marže na úroveň zbytku skupiny.

"Výsledky, jež jsme dosud zaznamenali, naznačují, že budeme schopni v Turecku v roce 2008 dosáhnout zlepšení tržeb i zisků a tento trh bude významně přispívat k našemu růstu v příštích letech," uvedl generální ředitel Jiří Michal.

Zentiva zlepšila výkonnost i v Rumunsku, kde se v předchozích kvartálech potýkala s masivními odpisy kvůli špatným pohledávkám za distributory léčiv.

Na klíčovém, českém trhu počítá firma s oživením tržeb ve druhém pololetí, čímž by zmírnila celoroční pokles způsobený vládními reformami zhruba na 5 procent ze 14,5 procenta za první kvartál.

"Trend v roce 2008 ukazuje na to, že naše aktivity na jednotlivých trzích jsou konsolidované," řekl Michal.

VÝHLED SE NEMĚNÍ

Zentiva současně potvrdila celoroční odhad 20procentního růstu tržeb po započtení turecké akvizice a 5procentního růstu na srovnatelné bázi. Marži provozního zisku firma stále čeká nad 15 procenty ve srovnání se 13 procenty loni.

V prvním kvartále zvedla firma výnosy o 29,6 procenta na 4,38 miliardy korun díky příspěvku turecké dcery ve výši 1,37 miliardy a zlepšila provozní marži na 18,5 procenta.

Michal nicméně uvedl, že přes vyšší ukazatele za první kvartál zatím nehodlá revidovat firemní odhady ani směrem vzhůru vzhledem k množství přetrvávajících nejistot.

"Já jsem rád, že výsledky prvního kvartálu roku 2008 mohu komentovat tak, že nemusíme měnit naše předpoklady, o kterých jsme mluvili, když jsme vyhlašovali výsledky za rok 2007," řekl.

Akcie Zentivy reagovaly na výsledky prudkým růstem a končily pondělní obchodování na 1061 korunách, proti pátku silnější o 4,5 procenta, zatímco index pražské burzy PX <.PX> posílil o 0,57 procenta.

Titul tak dále korigoval meziroční propad, který nabral loni po sérii kvartálních výsledků, jež zůstaly za odhady analytiků i firemními plány, i když proti loňskému květnu ztrácí ještě 24 procent.

"Ziskovost (Zentivy) je slušná, zdá se, že společnosti už se daří bojovat s nízkými maržemi, které měli," uvedl analytik Karel Potměšil z makléřské firmy Cyrrus. "Nejvíce je dříve táhlo dolů Turecko, zdá se, že to trochu polevuje, už hrubá marže je dobrá, takže se dá říci, že už se jim daří zvyšovat efektivitu."

Výsledky vykazované v korunách opticky snížila posilující česká měna, jež meziročně zpevnila vůči měnám všech klíčových trhů Zentivy ve střední a východní Evropě.

Naopak díky posílení koruny vůči euru <EURCZK=> vykázala firma kursový zisk 68 milionů korun proti ztrátě 26 milionů v prvním čtvrtletí loňského roku, a to díky přecenění dluhu a opce na nákup zbývajícího podílu v Eczacibasi.

Zentiva rovněž vydělala na rozpuštění opravných položek ve výši 82 milionů korun, hlavně díky úspěšnému vymáhání pohledávek v Rumunsku.

NABÍDKA BEZ REAKCE

Generali PPF Holding <GASI.MI>, druhý největší akcionář Zentivy s podílem 19,1 procenta, oznámil na počátku května záměr nabídnout převzetí ostatních podílů po 950 korunách za akcii.

Zentiva, kterou z 25 procent ovládá francouzská Sanofi-Aventis <SASY.PA>, zatím doporučila akcionářům na nabídku nereagovat. Vedení firmy v pondělí zopakovalo, že vydá stanovisko až po oficiálním zveřejnění nabídky.

PRO TABULKU VÝSLEDKŮ ZENTIVY KLIKNĚTE NA [ID:nKOR934196].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK