ČSA jsou připraveny prodávat jen elektronické letenky

20.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - České aerolinie mohou začít prodávat pouze elektronické letenky; a to do všech destinací ve vlastní síti i v sítích všech partnerů. Uvedla to dnes mluvčí firmy Daniela Hupáková. ČSA tak splnily požadavek Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA), podle které mají prodejci leteckých společností od 1. června zcela ukončit prodej papírových letenek.

ČSA se na přechod k elektronickým dokladům připravují delší dobu a postupně zvyšují podíl elektronických letenek na celkových prodejích. Nyní tento podíl činí 90 procent; výrazně se ale liší podle způsobu prodeje. Nejvíce, téměř 100 procent, je to na internetových stránkách ČSA, agentury prodávají 95 procent letenek v elektronické formě, v síti kamenných poboček ČSA je to 78 procent.

Pro přechod na elektronické letenky je základní podmínkou takzvaný interlining, tedy vzájemné uznávání elektronických dokladů mezi partnerskými společnostmi. "K 15. květnu jsme dokončili interline propojení s padesátou třetí leteckou společností, United Airlines," uvedl viceprezident Českých aerolinií pro informační technologie Jiří Devát.

IATA se zavázala k přechodu na elektronické letenky především kvůli snížení nákladů. Celkové úspory odhaduje asociace na tři miliardy dolarů ročně (48,8 miliardy Kč). V průměru aerolinie za zpracování papírové letenky utratí deset dolarů, za zpracování elektronické dolar. V elektronických letenkách vidí aerolinie jednu z možností, jak v době drahé ropy snížit náklady.

Elektronické letenky mají výhody i pro cestující. Nelze je ztratit, jsou u nich nižší servisní poplatky a odbavení na letišti je jednodušší. Elektronickou letenku lze navíc snadno koupit přes internet. Přesto papír zcela nezmizí. Velká část letišť například v Africe nebo v Asii dosud nemá potřebné vybavení ke "čtení" elektronických letenek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK