E15: Nákladní doprava skokově zdraží kvůli naftě

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Česká nákladní doprava je na prahu největšího zdražování od roku 1993. Na vině jsou rostoucí ceny pohonných hmot. Podle prvních odhadů by se ceny silniční dopravy mohly zvýšit v průměru o dvě až tři koruny na kilometr. Řada firem už začala o nových tarifech jednat se svými partnery, píše dnešní E15.

"O navýšení cen už jednáme. Při současných cenách nafty to není možné utáhnout," řekl deníku obchodní ředitel jedné z největších logistických společnosti CS Cargo Roman Šmidberský. "Dorovnání se bude pohybovat mezi osmi a deseti procenty v celkových nákladech," dodal.

Nafta od loňského roku zdražila o šest korun na litr a u některých čerpacích stanic její hodnota překročila 35 korun. "Ten nárůst je enormní. Dopravci nemají jinou možnost: buď zdraží nebo zkrachují," potvrdil mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix s tím, že řada firem už o nových cenách jedná. Dopravci jsou na růst cen mimořádně citliví.

Nafta tvoří zhruba třetinu jejich celkových nákladů. Podle pondělních údajů společnosti CCS se cena motorové nafty zvedla v průměru o 94 haléřů na 33,39 Kč/l.

Podle deníku automobiloví dopravci zatím kvůli enormní konkurenci od roku 1993 prakticky nezdražovali. "Teď už to nejde," řekl Felix a dodal, že rostoucí ceny ropy mohou prodražit silniční dopravu až o dvě nebo tři koruny na kilometr.

Současné zdražování podle odborníků řada menších dopravců neunese, což odstartuje další vlnu fúzí. Zvýšení cen se přitom netýká pouze silniční dopravy. Zdražení železniční nákladní dopravy v úterý potvrdila i dceřiná společnost Českých drah CS Cargo, napsal dnešní E15.

Ceny ropy začaly v pondělí odpoledne šplhat na nové rekordy a americká ropa se dostala těsně pod hranici 130 dolarů za barel. Vzhůru táhl ropu slabý dolar, vysoká poptávka po ropných produktech v čele s naftou a zvýšené cenové odhady investorů. Trh však byl ovlivněn i tím, že v pondělí končilo obchodování s červnovým termínovým kontraktem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK