Země OPEC v květnu výrazně zvyšují těžbu ropy

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. května (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by měla v květnu zvýšit těžbu celkově o 700.000 barelů denně na 32,4 milionu barelů. K růstu produkce přispějí zejména Saúdská Arábie, Nigérie a Irák, sdělil dnes agentuře Reuters zástupce konzultační firmy Petrologistics, která sleduje pohyb tankerů.

"Dochází k výraznému oživení dodávek. Irák zaznamenává dobrý vývoj exportu a Nigérie vrací produkci na předchozí úroveň," řekl Conrad Gerber z Petrologistics. OPEC nyní díky tomu těží opět nad svým dohodnutým produkčním limitem.

Tento měsíc ceny ropy stoupají na stále nové rekordy a nyní je americká ropa těsně pod 130 dolary za barel. Světoví politici tlačí na OPEC, aby zmírnil tlak na růst cen zvýšením těžby a americký prezident George Bush minulý týden přemlouval Saúdskou Arábii, aby zvýšila těžbu ropy. OPEC sice opakovaně říká, že ropy je na trhu dostatek a zvyšovat těžbu není třeba, Saúdové však nakonec na mírné zvýšení přistoupili.

Saúdská Arábie by tak v květnu podle Gerbera měla těžit 9,3 milionu barelů denně, o 200.000 b/d více než v dubnu. Dodávky z Nigérie, kde minulý měsíc produkci narušovaly sabotáže ozbrojených skupin, nyní zřejmě vzroste rovněž o 200.000 b/d na 2,05 milionu barelů. Irák by měl zvýšit těžbu o 280.000 barelů na 2,57 milionu denně.

Dvanáct členských zemí OPEC kromě Iráku, který není vázán produkčními kvótami, by mělo v květnu těžit v průměru 29,83 milionu barelů denně. To je již nad oficiálním limitem 29,67 milionu b/d.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK