Lidé na Slovensku si letos začnou vydělávat na sebe od čtvrtka

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. května (ČTK) - Na Slovensku bude letos den daňové svobody opět dříve než v Česku. Den, odkdy si lidé vydělávají na sebe, a ne na daně a další povinné platby, letos na Slovensku připadne na čtvrtek 22. května. Je to o tři dny dříve než v minulém roce a zároveň nejlepší údaj v historii samostatného Slovenska. Letos Slováci pracují pro stát kratší dobu díky silnému ekonomickému růstu a lepší kondici veřejného sektoru, uvedli dnes představitelé slovenské Nadace F.A. Hayeka.

V České republice se počítá den daňové svobody dvěma odlišnými metodikami. Podle Liberálního institutu tento den nastane 7. června proti loňskému 11. červnu; společnost Patria Finance vypočítala, že se posune na 22. června z loňského 24. června. Podle tohoto výpočtu Slováci předběhli Čechy o měsíc.

"Do 21. května odevzdávali slovenští občané veškerou svou výplatu státu, zatímco od následujícího dne začínají pracovat sami na sebe," uvedla slovenská nadace. Podle jejího prezidenta Jána Oravce se může i v dalších letech zkracovat počet dní, během nichž lidé pracují na stát.

Pokud hrubý domácí produkt Slovenska nadále poroste rychle, nastavení státních výdajů se nezmění a daňová politika zůstane stejná, může tento trend pokračovat, dodal Oravec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK