V ČR se připravuje stavba dalších 70 nákupních center

21.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - V České republice se připravuje stavba dalších zhruba 70 nových nákupních center různých velikostí, která by měla vyrůst zejména v menších městech. Na konferenci Czech Real 2008 to v Praze řekl jednatel analytické společnosti Incoma Research Tomáš Drtina. V českých městech nyní funguje více než 250 nákupních center a jen letos by mělo být otevřeno 12 nových nákupních komplexů, což je ve srovnání s loňským rokem dvojnásobek.

"V Praze je v přípravě a rozběhu deset nákupních center a po republice pak dalších 60 center. Projektů je strašně moc a některé jsou opravdu během na dlouhou trať," uvedl Drtina, podle kterého některá plánovaná nákupní centra budou pravděpodobně postavena až po roce 2010.

Developeři mají zacíleno hlavně na krajské metropole či okresní města, kde ještě není síť nákupních center tak hustá. Přibývat budou jak velká centra, tak i méně rozložitá nákupní centra na okrajích menších měst, takzvané retail parky. "Už to není tak, že by Praha a Brno představovaly polovinu projektů. Nyní Praha s Brnem představují pouze osminu připravovaných projektů, protože to směřuje do měst, která mají 40.000 až 50.000 obyvatel," podotkl Drtina.

V již fungujících nákupních centrech a retail parcích bylo na začátku letošního roku celkem 6945 provozoven. Nejčastější zastoupení měly prodejny s oděvy, kterých bylo 1582. Druhé nejpočetnější jsou obchody s obuví a koženým zbožím (488) a třetí příčka patří prodejnám s klenoty a dárky (448 prodejen).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK