Wall Street klesl kvůli obavám ze stagflace

22.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu zaznamenaly nejhlubší denní propad za dva týdny. Obavy, že americká ekonomika čelí stagflaci ve stylu 80.let se...

...objevily poté, co centrální banka (Fed) snížila předpověď ekonomického růstu a zároveň zvedla prognózu inflace.

Nervozitu na trhu ještě umocnil prudký vzestup cen ropy, jež pronikaly hluboko do neprobádaného území nad hranicí 130 dolarů za barel a vylétly o 3,25 procenta na 133,17 <CLc1> po zprávě o překvapivém propadu zásob černého zlata ve Spojených státech.

Generální ředitel Boeingu <BA.N> přilil olej do ohně prohlášením, že ceny ropy brzdí růst leteckých společností. Akcie výrobce dopravních letadel sklouzly o 4,6 procenta a staly se nejtěžším závažím indexu blue chips Dow Jones.

Index leteckých společností <.XAL> spadl o 11,95 procenta.

Středeční varování Fedu vedlo k oslabení dílčího indexu finančních titulů S&P <.GSPF> o 2,6 procenta, což představuje nejhorší denní ztrátu za měsíc.

Fed kromě ekonomické předpovědi vydal také zápis z posledního měnového zasedání, jenž naznačil, že centrální banka pravděpodobně hned tak nesníží úrokové sazby.

"Jasná řeč Fedu ohledně ekonomického růstu a inflace je jako kbelík studené vody," řekl Peter Kenny, provozní ředitel Knight Equity Markets.

"Když jsme naposledy měli stagflaci, dostali jsme se z toho jen za cenu agresivního zvyšování úrokových sazeb, jež otřáslo systémem. Lidem dělá starosti fakt, že sazby budou muset růst."

Index Dow Jones <.DJI> sklouzl o 1,77 procenta na 12.601,19 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sjel o 1,60 procenta na 1390,71 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,77 procenta na 2448,27 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK