Škoda Electric pronikla do Běloruska s motory za 200 mil. Kč

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 22. května (ČTK) - Škoda Electric, jeden ze tří největších výrobců trolejbusů na světě, pronikla poprvé na běloruský trh se svými trakčními motory. Místnímu výrobci trolejbusů Belkomunmash jich dodá do konce roku 300 kusů za 200 milionů korun; expedice začala dnes. Řekla to mluvčí Škody Holding Radka Pistoriusová.

"Kontrakt, jehož součástí je také stovka trakčních měničů, znamená významný vstup na trh asynchronních pohonů vozidel MHD v zemích SNS," dodala. Navazuje na spolupráci škodovácké divize Trolejbusy s místní firmou. "Při podpisu smlouvy jsme předjednali další kontrakty za 50 milionů Kč. Motory tak pokryjeme velkou část potřeb Belkomunmashe," uvedl ředitel divize Trakční motory Martin Sobotka. Trolejbusy s plzeňskými díly budou jezdit od příštího roku v Minsku a Moskvě.

Běloruská firma je výrobcem trolejbusů, tramvají a hasičských vozů. Trolejbusy dosud dodala do sedmi místních měst a do 32 měst v Rusku, Kazachstánu, Lotyšsku i Mongolsku.

Plzeňský podnik vyvíjí a vyrábí kromě trolejbusů trakční motory pro kolejová a kolová vozidla. Motory Škoda odebírají koncerny Alstom, Bombardier, Vossloh Kiepe, Terex a Rotem. Uplatňují se po celém světě.

Škoda Electric chce letos zvýšit tržby z loňských 1,95 miliardy na 3,1 miliardy korun. Export by měl být dvojnásobný a má se vyšplhat na 2,2 miliardy Kč. Plánovaný čistý zisk má činit 320 milionů korun, loni byl 209 milionů Kč. Nárůst tržeb táhne export všech tří komodit - trakčních motorů, pohonů elektrických vozidel, ale hlavně trolejbusů, kterých podnik letos dodá 120 až 130 za 1,4 miliardy korun. V zahraničí má největší zakázky do lotyšské Rigy a rumunského Temešváru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK