CCS: Nafta je nejdražší v historii, cena překonala 34 Kč/l

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Zdražování pohonných hmot v Česku pokračuje. Motorová nafta se nyní u čerpacích stanic prodává v průměru za rekordních 34,03 koruny za litr. Od začátku května tak zdražila téměř o dvě koruny. Roste i cena benzinu Natural 95, i když pomalejším tempem. Litr stojí 32,14 Kč, o korunu více než na začátku měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Za růstem pohonných hmot v Česku jsou rekordní ceny ropy na světových trzích, které se promítají do nákupních cen paliv. Dnes se cena ropy poprvé dostala přes 135 dolarů za barel, začátkem roku se pohybovala kolem 100 dolarů.

Vyšší poptávka po naftě v Evropě pak znamená, že zdražuje rychleji než benzin. To je letos novinka, například loni v létě byl diesel v průměru o dvě koruny levnější než benzin.

Rekordně vysoké ceny pohonných hmot zřejmě přinutí některé české podniky zdražit své výrobky, vzrostou ceny za dopravu. Spotřebitelé v tuzemsku budou pak méně utrácet, což by mohlo negativně ovlivnit tržby maloobchodníků. Autodopravci proto zvažují, zda budou prosazovat nižší spotřební daň. Ta nyní tvoří přibližně třetinu celkové ceny pohonných hmot.

Analytici čekají, že pohonné hmoty budou ještě před létem zdražovat a během prázdnin se bude průměrná cena naturalu pohybovat kolem 33 korun za litr. Cena nafty má být o něco vyšší. Ojedinělé názory pak počítají s nárůstem až ke 36 korunám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK