Z1 chystá start 1. června večer

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Nová komerční zpravodajsko-publicistická stanice Z1 chystá svůj start na první červnový den večer. Už dnes přitom v Praze a Brně začala prostřednictvím zemského digitálního TV vysílání (zkráceně DVB-T) vysílat informační smyčku seznamující zájemce v krátkém spotu se svojí podobou. K novinkám na Z1 patří skutečnost, že se dohodla s bývalou šéfkou Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Barborou Tachecí, která bude mít na Z1 svoji talkshow. Novinářům to dnes řekli zástupci stanice.

"Děláme vše pro to, abychom začali vysílat 1. června ve večerních hodinách...Jsme zpravodajsko-publicistická stanice, takže nejspíše začneme asi zprávami," uvedl šéf Z1 Martin Mrnka. Zprávy hodlá vysílat televize každou celou hodinu a většinou i každou půlhodinu. Delší zprávy ve srovnání s těmi ostatními přes den nabídne televize v 19:00 a ve 22:00.

Stanice bude vysílat od 7:00 do 00:30. Vysílat bude nejen přes DVB-T, ale i přes satelit. Rozjezd nové stanice, kterou jako investor podporuje skupina J&T, stál podle Mrnky stovky milionů korun; přesnou sumu neuvedl. Podle vedení stanice chce získat podíl na trhu až tři procenta, zejména z řad těch nejvíce vzdělaných i movitých diváků.

Nová stanice se stane konkurencí obdobné veřejnoprávní stanice ČT24. Podle Mrnky má ale na rozdíl od ČT24 nová stanice poněkud odlišné poslání a také míří na jinou diváckou cílovou skupinu. "Veřejnoprávní televize je tady proto, aby plnila nějakou veřejnou zakázku, my jsme tady proto, abychom zaujali diváka," řekl ČTK a iDnes.tv Mrnka.

Z1 tak bude mnohem více věnovat prostor publicistice než zpravodajství v porovnání s ČT24, na samotnou "kostru" zpravodajství nasadí "svalstvo" publicistiky, bude hodně diskusních pořadů, dokumentů, magazínů. "Chceme divákovi nabídnout alternativu oproti stávajícím televizím, které už vysílají," míní Mrnka.

Stanice bude nabízet pět diskusních pořadů denně. Jedním z nich bude talkshow s dosud pracovním názvem Hardtalk, jejíž moderátorkou bude Barbora Tachecí. "Název není definitivní, zvažujeme i to, že se to bude jmenovat pouze Tachecí. Je to rozhovor, který tato dáma bude vést se zajímavým člověkem, ať už politikem nebo člověkem z byznysu nebo člověkem obecně zajímavým, důležitým," popsal nový pořad Mrnka. V programu stanice se dvacetiminutová talkshow Tachecí bude objevovat od pondělí do čtvrtka po půl desáté večer, v pátek Z1 nabídne sestřih z předchozích dílů.

Tachecí nastoupila do čela Radiožurnálu loni na začátku listopadu a stála za proměnou podoby této nejposlouchanější stanice ČRo od Nového roku. Nová podoba vyvolala i negativní reakce, protože prý stanici přiblížila komerčním rádiím. Na začátku února byla z funkce odvolána, podle ČRo byl důvodem "narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu".

Dalším diskusním pořadem bude ten s názvem "18 minut", který bude Z1 vysílat od pondělí do pátku. Každý den bude mít jiného moderátora a střídat se budou Halina Pawlowská, Milan Knížák, Eugen Korda, Igor Chaun a Petra Procházková. V dalším pořadu nazvaném "Z titulní strany" dostanou slovo šéfredaktoři novin a další novináři.

Z1 je jednou ze šesti nových digitálních stanic, které původně po rok a půl dlouhém výběrovém řízení vysílací rady získaly v dubnu 2006 licenci pro nastupující digitální zemské vysílání (označované jako DVB-T). Vinou soudních sporů vyvolaných neúspěšnými uchazeči o ně ale přišly a nárok na ni nakonec šesti původním vítězům tendru zajistila až novela mediálních zákonů, která platí od začátku letošního roku.

Kromě Z1 se to týká plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, hudebního kanálu Óčko, stanice pro mladé TV Pohoda a regionální RTA. Další z nových, takzvaných digitálních stanic, která spustí svůj start, bude zřejmě v létě TV Barrandov. Óčko již šest let vysílá, nyní přes satelit, kabel a internet a také přes digitální zemské vysílání.

Digitální zemské TV vysílání v budoucnu nahradí letité tradiční analogové. Divákům má přinést více televizních programů včetně těch současných, mnohdy v lepší kvalitě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK