Londýnský starosta ruší dohodu o levné ropě s Chávezem

26.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. května (ČTK) - Nový londýnský starosta Boris Johnson oznámil v neděli zrušení kontroverzní dohody o dodávkách zlevněné ropy z Venezuely pro londýnskou hromadnou dopravu. Dohodu loni uzavřel minulý starosta, "rudý" Ken Livingstone, s venezuelským levicovým prezidentem Hugem Chávezem.

Zlevněnou ropu Venezela poskytovala údajně výměnou za poradenské služby Londýna při plánování rozvoje Caracasu. Peníze ušetřené Londýnem za ropu, loni dosáhla 16 milionů liber (506 milionů korun), byly vloženy do programu, v jehož rámci získalo čtvrt milionu Londýňanů s nízkými příjmy poloviční slevu na přepravu v tradičních červených autobusech.

Protiamericky zaměřený Chávez podobnou "pomoc" nabízel i obcím nebo územním jednotkám v jiných vyspělých zemích, zejména v USA. Livingstone, který se označuje za Chávezova obdivovatele, ji jako jeden z mála oslovených přijal. Kritici z řad konzervativců poukazovali na to, že dohodou se jedno z nejbohatších měst světa nechává vydržovat od rozvojové země, jejíž obyvatelstvo trpí nouzí, a označovali to za "propagační tah třetiřadého jihoamerického diktátora".

Johnson, který tento měsíc překvapivě vyhrál volby za konzervativce, se s kritikou ztotožnil a řekl, že dohodu v srpnu, kdy končí její platnost, dál neprodlouží. "Myslím si, že řada Londýňanů se necítí příjemně, když provoz autobusů v jedné ze světových finančních mocností financuje země, kde mnozí žijí v extrémní chudobě," řekl. Johnson již začal uzavírat v Caracasu úřad, který měl realizaci dohody zajišťovat.

Livingstone označil Johnsonův krok za útok na londýnské chudé. "Ukazuje to, že se zajímá víc o sledování svého pravicového ideologického programu než o zlepšení životních podmínek nejhandicapovanějších lidí v hlavním městě," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK