Wall Street prudce zpevnil, čeká se na schválení pomoci ekonomice

06.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. února (ČTK) - Americké akcie prudce zpevnily a investoři nechali zcela bez povšimnutí špatné zprávy o vývoji ekonomiky. Trh práce v lednu ztratil nejvíce pracovních míst za posledních 34 let, podle analytiků je to ale důvod k tomu, aby zákonodárci schválili chystaný soubor opatření na podporu ekonomiky.

Dow Jonesův index vzrostl o 217,52 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 2,70 procenta na hodnotě 8280,59 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 2,69 procenta na 868,60 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 2,94 procenta na 1591,71 bodu.

Ve Spojených státech v lednu podle předběžných údajů zaniklo asi 598.000 pracovních příležitostí, což je největší úbytek za posledních 34 let. Míra nezaměstnanosti tak vzrostla na 7,6 procenta, zatímco o měsíc dříve činila 7,2 procenta.

Výrazně se zvyšovaly akcie finančních institucí, a to díky nadějím, že už v pondělí by mohly být známy podrobnosti další podpory bank. Index bankovních titulů si připsal 12 procent, především zásluhou prudkého růstu akcií Bank of America. Ty zpevnily o více než 25 procent. Očekává se, že v pondělí vláda přijme další kroky k vyčištění bilance bank.

"Nálada ve finančním sektoru je nesmírně důležitá a my teď všichni čekáme na pondělí," řekl šéf investic ve společnosti Hinsdale Associates Paul Nolte. Podle něj se prosazuje názor, že Spojené státy procházejí nejhorší částí recese právě teď, zatímco v příštích měsících by se situace mohla zlepšovat, nebo se alespoň dále nezhoršovat.

Dnešní špatná statistika zvyšuje pravděpodobnost, že zákonodárci nebudou příliš váhat se schválením stimulačních opatření, která připravil tým prezidenta Baracka Obamy. Plán v objemu 825 miliard dolarů už schválila Sněmovna reprezentantů, a to ve výši 819 miliard USD. Senát by měl vlastní verzi v objemu asi 937 miliard dolarů odhlasovat ještě dnes.

Na devizových trzích zpevnilo euro vůči dolaru i japonskému jenu. Vývoj ale souvisí především s tím, že investorům se vrací chuť riskovat, a tudíž hledají měny s vyšším úročením. Dolar i jen nejsou úročeny téměř vůbec a v současné době slouží jako nástroj financování pro takzvané carry trades. V jejich rámci investoři prodávají měny s nízkým výnosem a výtěžek investují do aktiv, kde čekají vyšší zhodnocení.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,2928 USD a zpevnilo z předchozích 1,2793 USD, kde bylo ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu vystoupilo na 118,90 ze 116,67 JPY, zatímco dolar k jenu zpevnil na 91,93 z předchozího kurzu 91,16 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK