Brusel chce dát na rozšíření zásobníků na plyn v ČR miliardu Kč

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. února (zpravodajové ČTK) - Brusel chce dát na rozšíření zásobníků na plyn v Česku o deset milionů eur víc, než s čím počítal původní návrh Evropské komise. Celkem by tak Češi mohli získat 35 milionů eur (miliardu korun). Vyplývá to z nového návrhu komise, o němž dnes diskutovali ministři energetiky zemí EU a jehož část má ČTK k dispozici.

Peníze podle původního návrhu komise z konce ledna měly pocházet z neutracených prostředků z loňského rozpočtu Evropské unie. Celkem pak mělo do energetiky putovat 3,5 miliardy eur (přes sto miliard korun), především na propojení energetických sítí mezi státy. Z řady stran se ale ozývaly kritické připomínky, takže EK návrhy upravila.

Z částí návrhů, které má ČTK k dispozici, se zdá, že by se celková suma mohla navýšit na zhruba 3,75 miliardy eur (přes 107 miliard korun).

Podle původního návrhu například zhruba 250 milionů eur z celkové částky mělo jít i na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést plyn ze střední Asie do Evropy mimo území Ruska a Ukrajiny. Za jeho vybudování, které by snížilo závislost EU na plynu z Ruska, lobbuje i české předsednictví EU, projekt však zatím nezískal jednoznačnou podporu od velkých členských států. Nový návrh ale počítá "jen" s 200 miliony eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK