Pražská burza dnes díky akciím bank posílila o silných 4,5 pct

19.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Pražská burza dnes obrátila směr a po strmém propadu v předchozích dnech na více než pětileté minimum naopak silně posílila. Motorem růstu byly zejména bankovní a pojišťovací akcie, které v minulých dnech patřily k nejvíce prodávaným. Hlavní index PX narostl o 4,53 procenta na 657 bodů. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Cena akcií pojišťovny Vienna Insurance Group stoupla o 7,96 procenta na 515,1 koruny, akcií Komerční banky o 6,71 procenta na 1796 korun a akcií Erste Group Bank, do které patří Česká spořitelna, o 5,47 procenta na 215,8 koruny.

V minulých dnech zahraniční investoři prodávali finanční akcie zejména kvůli obavám ze zhoršování ekonomického prostředí ve střední a východní Evropě. Možnost budoucího snížení ratingů bank s angažovaností v regionu totiž oznámily ratingové agentury Moody's a S&P. Analytici ale poukazovali, že Česko je na tom na rozdíl od dalších zemí regionu v mnoha ohledech lépe.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší společnosti na trhu, zpevnily o 6,66 procenta na 689 korun. ČEZ zvažuje, že začne v dohledné době vybírat dodavatele jaderných reaktorů pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, uvedl deník E15.

Akcie firmy Telefónica O2 se zhodnotily o 2,47 procenta na 368,7 koruny. Zisk tohoto operátora by měl v loňském roce podle odhadů vzrůst meziročně o zhruba 13 procent na 11,8 miliardy Kč. Telefónica výsledky oznámí 24. února odpoledne.

Rekordní minimum naopak prohloubily akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, které klesly o 4,74 procenta na 6,63 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK