Japonské akcie oslabily kvůli obavám o evropské banky

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. února (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily kvůli finančním titulům, které byly zasaženy obavami o evropské banky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 1,9 procenta a uzavřel na téměř čtyřměsíčním minimu 7416,38 bodu. Širší index Topix klesl o 1,6 procenta na 739,53 bodu, což představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od roku 1984. Za celý týden klesl Nikkei o 4,7 procenta a Topix o 3,3 procenta.

"Trh má nyní obavy ohledně ekonomické situace ve východoevropských zemích, jako je Polsko, a ohledně zdraví jejich bank," uvedl analytik Takaši Kamija ze společnosti T & D Asset Management. Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group oslabila o 2,3 procenta a její hlavní konkurent Mizuho Financial Group dokonce o o 4,1 procenta.

Největší japonský výrobce pneumatik Bridgestone se propadl o více než sedm procent poté, co oznámil, že jeho čistý zisk se v loňském roce kvůli poklesu poptávky snížil o 92 procent. Firma navíc počítá s poklesem zisku také v letošním roce.

Na devizovém trhu zůstal japonský jen v blízkosti šestitýdenního minima vůči dolaru i měsíčního minima vůči euru. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 94,12 JPY a euro k jenu kleslo o 0,3 procenta na 118,97 JPY. Kurz eura vůči dolaru se snížil rovněž o 0,3 procenta na 1,2635 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK