Ceny průmyslových výrobců v lednu klesly o 0,8 procenta

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v lednu klesly o 0,8 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad s tím, že jde o druhý meziroční pokles cen od října 2003. V meziměsíčním srovnání ceny vzrostly o 1,1 procenta. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.

Finanční trhy však na zveřejněná data podle analytiků reagovat nebudou. "Inflační tlaky zůstávají nadále umírněné. Neočekáváme reakci trhů na zveřejněná data," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. "Index PPI bude trhem ignorován. Vše se bude točit kolem dění v regionu," doplnil Vladimír Pikora z Next Finance.

"Nejvýraznější pokles cen nastal v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků o 38 procent - nejvyšší za celou dobu sledování od roku 1991," uvedl ČSÚ.

Ceny zemědělských výrobců se v lednu meziročně snížily o 26,8 procenta, v prosinci 2008 byly nižší o 22,8 procenta. Proti prosinci lednové ceny v zemědělství klesly o tři procenta.

Ceny stavebních prací byly letos v lednu proti stejnému měsíci loni vyšší o 3,2 procenta, ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly v úhrnu vyšší o 2,6 procenta.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce klesly ceny energie o 2,8 procenta a ceny meziproduktů o 1,3 procenta; nejvíce se zvýšily ceny výrobků investiční povahy o 2,7 procenta.

"Výrazně stouply ceny v odvětvích výroby elektřiny, plynu a páry o 10,8 procenta, zásobování vodou o 6,4 procenta a těžby nerostných surovin o 3,3 procenta. Klesly ceny chemických látek a výrobků o 7,1 procenta (zejména základních chemických látek a hnojiv), koksu a rafinérských ropných výrobků o 5,6 a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,6 procenta," konstatoval ČSÚ. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku klesly o 0,6 procenta.

Ceny stavebních prací se zvýšily o 0,4 procenta, ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se snížily o půl procenta zejména v důsledku poklesu cen za reklamní služby a průzkum trhu o 1,3 procenta.

Ve 27 zemích Evropské unie se podle údajů zveřejněných Eurostatem ceny průmyslových výrobců v prosinci meziměsíčně snížily o 1,4 procenta. Ceny klesly ve všech členských státech, za které jsou předběžná data k dispozici. Nejvíce klesly ceny v Dánsku a Bulharsku (shodně o 3,9 procenta) a v Litvě (o 3,5 procenta). V ČR klesly ceny o 1,5 procenta.

Meziročně byly ve 27 státech EU ceny v prosinci vyšší o 2,6 procenta. Nejvíce stouply ceny na Kypru (o 8,5 procenta), v Maďarsku (o 8,3 procenta) a v Rumunsku (o 7,2 procenta). Ceny klesly nejvíce v Dánsku (o 3,2 procenta), v Řecku a ve Španělsku, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK