Letecké spojení mezi Ostravou a Moskvou pro nezájem skončilo

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mošnov (Novojičínsko) 20. února (ČTK) - Kvůli nedostatku cestujících skončilo po pěti měsících letecké spojení mezi Ostravou a Moskvou. Pravidelná linka, kterou zajišťovala ruská společnost Polet Airlines, byla vytížena z deseti až patnácti procent. Přitom provoz ztrátové linky letiště podpořilo 26 miliony korun. V loňském roce tak Letiště Ostrava hospodařilo s předběžnou ztrátou kolem 15 milionů Kč. Spojení s Moskvou by na jaře mohly obnovit České aerolinie, píše dnešní regionální příloha Mladé fronty Dnes.

Pravidelná linka mezi letištěm v Mošnově na Novojičínsku a moskevským letištěm Domodědovo přestala létat minulý týden. Podle MfD skončila dříve, než měla začít ztrátový provoz dotovat ruská letecká společnost. Doposud ztráty hradila společnost Letiště Ostrava.

"Peníze, které jsme do rozlétání linky investovali, zpět asi nedostaneme. Pracujeme ale na tom, aby Polet Airlines na letišti zůstaly například v oblasti nákladní dopravy. Máme příslib, že by se investované peníze měly vrátit například ve službách, které bude ruská společnost využívat," uvedl ředitel ostravského letiště Lubomír Vavroš.

Kvůli ztrátové lince se letiště na konci loňského roku dostalo do červených čísel. Podle předběžných neauditovaných výsledků loni hospodařilo se ztrátou kolem 15 milionů korun. Právě na tom se výrazně podílelo 26 milionů korun, kterými letiště kompenzovalo ruské společnosti ztráty z provozu linky, píše deník.

Letecké spojení mezi Ostravou a Moskvou by se mohlo obnovit už na konci března, kdy by do moskevského letiště Šeremetěvo začaly z Mošnova létat České aerolinie. "ČSA o zavedení linky stále jednají. Předpokládaný první let je naplánován na 30. března. Linka by měla létat třikrát týdně," řekla listu mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Její provoz by byl plně v režii ČSA, to znamená bez dotací od letiště a kraje.

Z ostravského letiště létají pravidelně už od roku 1994 cestující nedotovanou linkou ČSA do Prahy. Další pravidelné linky by měly létat z mošnovského letiště do Londýna, Amsterodamu a Bruselu. Moravskoslezský kraj ale na jejich rozlétání letos nevyčlenil žádné přímé dotace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK