Věřitelům Crystalexu končí lhůta pro přihlášení pohledávek

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Nový Bor (Crystalex) 20. února (ČTK) - Věřitelům společnosti Crystalex Nový Bor ze sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) dnes končí lhůta pro přihlášení pohledávek. Městský soud v Praze vyhlásil 20. ledna na sklářskou firmu úpadek a věřitelům dal 30 dní na přihlášení jejich pohledávek. Dnes dopoledne jich bylo v insolvenčním rejstříku na www.justice.cz zveřejněno kolem 250 v celkové výši 1,32 miliardy korun. Zatím chybí například pohledávky bank, soud je ale zveřejňuje postupně.

Prohlášení úpadku nebylo ničím neočekávaným, podle mluvčího skupiny BCT Karla Samce to byl jen další krok v insolvenčním řízení, které bylo zahájeno loni 22. září. Pro budoucnost firmy bude rozhodující vyhlášení konkurzu, který umožní prodat sklárnu novému vlastníkovi. O tom by se mělo rozhodnout na schůzi věřitelů 12. března. Mezi tím ale začala jednání o prodeji společnosti. "Insolvenční správce nyní vybírá poradenskou firmu, schválit ji ale musí věřitelé," dodal Samec.

Crystalex patří ke klíčovým podnikům BCT, do konce loňského roku ho před před úpadkem chránilo moratorium, a díky tomu mohl vyrábět. Počátkem ledna musel ale podnik výrobu zastavit, když věřitelské banky odčerpaly veškerou hotovost z jeho účtů. Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy. Úřadům proto ohlásil hromadné propuštění 1631 zaměstnanců v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. Dnes už jich v podniku zůstává sotva čtvrtina.

Vlastníci mají ale zájem výrobu v Novém Boru obnovit. Požádali proto v polovině ledna o pomoc při financování provozu ministra financí Miroslava Kalouska. Ten pomoc slíbil pod podmínkou, že vlastníci předloží realistický plán, reorganizují výrobu a zajistí prodej životaschopných částí. Zástupci firmy už ministerstvu předložili plán na 18 měsíců, podle premiéra Mirka Topolánka ale vedení společnosti není schopno se kvalifikovaně vyjádřit, zda nebude produkovat další ztráty. Řekl to ve čtvrtek při interpelacích ve sněmovně.

Obnovení provozu v Crystalexu by pomohlo nejen jeho zaměstnancům, ale celému regionu. Podle mluvčí úřadu práce Marcely Ottové není situace v regionu dobrá. Nezaměstnanost v lednu vzrostla z 6,9 procenta na 11,7 a dál stoupá. Zatímco na konci prosince bylo v Novém Boru bez práce 428 lidí, na konci ledna už jich bylo 776. Nabídka práce je přitom podle Ottové minimální. "I když v únoru nějaká místa přibyla, rychle se obsazují," dodala. V současné domě je v regionu zhruba 300 volných míst, na každé připadá kolem 21 uchazečů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK