Penzijním fondům klesl loni zisk o 3,7 miliardy na 706 milionů Kč

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Tuzemským penzijním fondům klesl v loňském roce zisk na 706 milionů korun ze 4,39 miliardy korun předloni. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu. Na konci prosince mělo penzijní připojištění 4,3 milionu osob, což bylo o 334.000 lidí více než v závěru roku 2007. Výsledky dnes zveřejnila Asociace penzijních fondů (APF).

"Základní ekonomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za loňský rok zaznamenaly opětovný nárůst klientů i spravovaného majetku. Potvrdily také stabilitu systému a zájem občanů o služby penzijních fondů," uvedl k aktuálním číslům prezident APF Jiří Rusnok. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění již převyšuje 60 procent práceschopných v ČR, a to bez započtení penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří asi pětinu z celkového počtu spořících.

Tempo růstu zapojení obyvatelstva do systému penzijního připojištění činilo v minulém roce 8,4 procenta, zatímco v předchozích třech letech se pohybovalo okolo deseti procent. Měsíčně tak loni přibývalo téměř 28.000 účastníků. Během roku 2008 jejich počet nejvíce vzrostl v prvním čtvrtletí, kdy se zvýšil o 94.000 účastníků.

V posledním čtvrtletí se mírně zvýšil i počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele, a to o 3000 proti předchozímu kvartálu. Příspěvek zaměstnavatele na své připojištění obdržel na konci roku téměř každý čtvrtý připojištěný.

Také peníze evidované ve prospěch účastníků stále narůstají. Jestliže na konci roku 2007 bylo na účtech účastníků 162 miliard Kč, koncem loňského roku to bylo 186 miliard Kč. Měsíční nárůst přesahoval v loňském roce dvě miliardy Kč.

Investiční politika penzijních fondů si zachovává svůj konzervativní charakter. Na konci třetího čtvrtletí 2008 bylo nejvíce prostředků účastníků stejně jako v minulosti umístěno v dluhopisech (78,8 procenta). Na termínovaných vkladech a účtech bylo 9,6 procenta spravovaných peněz a do akcií směřovalo 3,1 procenta.

Pokles zisku penzijních fondů se projeví ve zhodnocení peněz účastníků penzijního připojištění, které bude za rok 2008 slabší než za předloňský rok a zdaleka nedosáhne úrovně loňské inflace. Mnohdy zřejmě nepřekročí jedno procento. Nižší zhodnocení souvisí s finanční krizí a propadem akciových trhů, které ztratily loni desítky procent hodnoty. Výnosy fondů za rok 2007 byly mezi 2,2 až 3,2 procenta, tedy zhruba na úrovni inflace.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK