CVVM:Vláda reaguje na finanční krizi špatně podle 45 procent lidí

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Reakci české vlády na situaci okolo světové finanční krize hodnotí 45 procent občanů jako spíše nebo velmi špatnou, na druhé straně velmi dobře nebo dobře ji vnímá zhruba čtvrtina obyvatel (26 procent). Působení vlády v době krize nedokáže zhodnotit 29 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V názorech na dopady světové finanční krize na českou ekonomiku jednoznačně převládá negativní hodnocení vlivu krize. Více než čtyři pětiny občanů (85 procent) se domnívají, že důsledky budou nepříznivé, zatímco devět procent lidí si myslí, že krize nebude mít na české hospodářství žádný vliv. Asi dvě procenta obyvatel spatřují možné příznivé dopady krize.

Téměř tři pětiny obyvatel Česka očekávají, že finanční krize přímo ovlivní jejich osobu nebo domácnost. Mezi bezprostředními dopady uvádějí zejména nezaměstnanost, propouštění, zdražování a vyšší životní náklady. Dalšími předpokládanými následky krize jsou podle průzkumu společnosti CVVM pokles životní úrovně, zejména spojený s nedostatkem finančních prostředků.

Naopak přímý vliv krize na svou osobu nebo domácnost neočekává 29 procent lidí, a dalších 13 procent tuto situaci neumí posoudit. O vývoj v souvislosti s finanční krizí se v Česku podle výsledků průzkumu zajímají dvě třetiny obyvatel. Ve srovnání s prosincem 2008 byl v lednu 2009 zájem o tuto problematiku o devět procentních bodů vyšší.

Průzkum CVVM zaměřený na pohled české veřejnosti na finanční krizi se uskutečnil letos v lednu a zúčastnilo se jej 1057 lidí ve věku od 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK