Západoevropské akcie klesly nejníže za šest let

20.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. února (ČTK) - Evropské akciové trhy uzavřely dnešní obchodování a celý týden nejníže za šest let. Investoři prodávali akcie, aby nakupovali obligace a zlato. Náladu na trhu zamořily obavy z dopadů hlubší hospodářské recese a z toho, že bude potřeba zestátnit problémový bankovní sektor.

Klíčový evropský akciový index FTSEurofirst 300 klesl podle předběžných závěrů o 3,3 procenta na 738,47 bodu. Během dne ale spadl až na 736,27 bodu, kde nebyl od března 2003.

Od začátku týdne tak index ztratil 7,3 procenta a byl to pro něj druhý ztrátový týden za sebou. Proti 1. lednu ukazatel klesl o více než 11 procent poté, co ho během minulého roku připravily obavy z úvěrové krize již o 45 procent. Loňský pokles byl největší od světové hospodářské krize ze 30. let minulého století.

Zájem investorů o jistější investice posunul termínové ceny zlata ve Spojených státech na sedmiměsíční maximum. Kov tak překonal psychologicky významný limit 1000 dolarů za unci. Nahoru šly i vládní obligace států z eurozóny.

Nejvíce dnešní prodej odnesly akcie bank, a to v Evropě i Spojených státech. Emise Crédit Agricole spadla o devět procent, Royal Bank of Scotland ztratila 11,5 procenta, emise UBS se propadla o 14 procent a Dexia s Commerzbank ztratily přes osm procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK