Akcie předních japonských korporací oslabily o polovinu procenta

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. února (ČTK) - Akcie předních japonských korporací dnes klesly o polovinu procenta kvůli obavám z úvěrové krize a zestátnění bank ve Spojených státech. Z domácích zpráv zaujal pozornost investorů krach banky SFCG.

Index Nikkei oslabil o 0,5 procenta na 7376,16 bodu, když 40,22 bodu odepsal. Uzavřel tak nejníže od konce října minulého roku. Index širšího trhu Topix klesl o 0,6 procenta na 735,28 bodu, nejníže od konce roku 1983. Index se dostal nejníže za čtvrt století druhý obchodní den za sebou.

SFCG půjčovala peníze malým firmám s vysokým úrokem. Její bankrot vyvolal obavy z ještě horšího nedostatku úvěrů pro podniky a akcie jejích rivalů šly dolů. Klesající světová poptávka pak postihla exportéry včetně elektronického gigantu Sony.

Dolar klesl vůči euru i jenu, protože na trhu polevila nechuť investorů riskovat. Náladu na trhu změnila zpráva o Citigroup, podle níž banka jedná o navýšení kapitálu za státní peníze. Podle informovaných zdrojů by vláda mohla nakonec držet až 40 procent banky. Její manažeři ale doufají, že se podaří udržet vládní podíl kolem 25 procent.

Kurz eura posílil o 0,4 procenta na 1,2887 USD. Dolar vůči jenu oslabil o desetinu procenta na 93,00 JPY a euro k jenu posílilo o 0,2 procenta na 119,85 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK