ČNB: Objem korun v oběhu loni díky krizi rekordních 412,3 mld. Kč

23.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Růst objemu českých bankovek a mincí v oběhu loni na podzim i kvůli obavám spotřebitelů a obchodníků z finanční krize výrazně zrychlil a v prosinci vystoupal na zatím nejvyšší hodnotu 412,3 miliardy korun. Poté klesl pod 400miliardovou hranici, kde je i nyní. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek.

"Nárůst byl dán především nervozitou, která vznikla v ČR, když se začaly objevovat informace o problémech ve finančním sektoru v Evropě. Tento problém se sice netýkal ČR, přesto jistá nedůvěra v té době vznikla a část našich spoluobčanů si vybrala své peníze z účtů a držela zvýšenou hotovost doma. Obdobně se to týkalo některých obchodníků," řekl Řežábek.

Objem oběživa dlouhodobě v průměru narůstá každý rok o zhruba desetinu, loni se zvedl meziročně o takřka 13 procent. Ještě na konci roku 1998 byl objem oběživa zhruba 146 miliard korun a před pěti lety 248,4 miliardy korun.

Základním důvodem rozrůstání oběživa je zvyšující se bohatství české populace a potřeba stále většího objemu hotovosti pro podnikání a obchodování v rostoucí ekonomice. Banky také budují stále větší počet bankomatů, kde musí být pevná zásoba bankovek. Objem oběživa také standardně roste koncem roku kvůli vánočním svátkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK