Japonské akcie klesly o 1,5 procenta, jen oslabil

24.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. února (ČTK) - Japonské akcie oslabily a skončily na nejnižší hodnotě za poslední čtyři měsíce. Trhy stáhly dolů ztráty makléřské společnosti Nomura Holdings a pondělní výkon akciových trhů v USA, které se propadly nejníže za 12 let. Během dne se burza dostala do blízkosti šestadvacetiletého minima, v závěru obchodování však díky oslabení jenu, které pomohlo nahoru automobilkám v čele s Toyotou, část předchozích ztrát smazala.

V závěru obchodování index Nikkei klesl o 107,6 bodu, tedy 1,5 procenta, na 7268,56 bodu, během dne se propadl až na 7155,16 bodu. Od počátku roku index ztratil již 18 procent.

Investoři převážně nereagovali na zprávu japonského ministra financí, že vláda studuje opatření na podporu akciových trhů. Největší japonská makléřská společnost Nomura po zprávě o plánované emisi nových akcií klesla o devět procent.

Japonský jen dnes oslaboval, a vůči dolaru klesl na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Investoři, kteří v poslední době sázeli na to, že jen se dostane zpátky na nedávná maxima, byli nuceni omezovat své ztrátové pozice a jen prodávali. V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,7 procenta na 95,28 JPY. Euro vůči jenu stouplo o jedno procento na 121,28 JPY. Jen oslabil o jedno procento také k libře a o 1,2 procenta k australskému dolaru. Euro vůči dolaru vzrostlo o 0,2 procenta na 1,2992 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK