Pošta počítá kvůli datovým schránkám s dočasným poklesem tržeb

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - České poště klesnou po zavedení systému datových schránek ročně tržby z poštovních poplatků zhruba o 800 milionů korun. Přesto by tato služba měla firmě do budoucna přinášet zisk. Na tiskové konferenci to řekl ředitel pošty Petr Sedláček. S využitím datových schránek budou mezi sebou i se všemi jejich vlastníky od 1. července povinně komunikovat úřady státní správy. Vlastní datovou schránku budou muset ke stejnému datu mít také právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Pro fyzické osoby je zřízení schránky nepovinné.

Ministr vnitra Ivan Langer a Sedláček oficiálně podepsali smlouvu, podle níž bude pošta v příštích letech systém provozovat. Stát by měl v budoucnu po zavedení datových schránek ušetřit na poštovních poplatcích minimálně 200 milionů korun ročně, uvedl již dříve náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

"Datová schránka není e-mailová schránka, jejím prostřednictvím není možné komunikovat přímo s jednotlivými úředníky, ale pouze s celým úřadem," uvádí ministerstvo vnitra v informačním materiálu. Schránka zatím neumožňuje komunikovat fyzickým a právnickým osobám mezi sebou. Do budoucna však Česká pošta plánuje i tuto, placenou variantu, uvedl Sedláček.

K datové schránce bude možné přistupovat pomocí běžného počítače s připojením k internetu či napojením systému na elektronickou spisovou službu organizace. Přístup do datových schránek bude možný také v kontaktních místech Czech POINT. Zde mohou lidé také žádat o její zřízení, schránka by měla být připravena do tří dnů po podání jejich žádosti, uvedl Zajíček.

Míst Czech POINT je v současnosti kolem 3500 na obecních úřadech, na poštách a vybraných zastupitelstvích či pobočkách Hospodářské komory ČR. Lidé zde mohou žádat výpisy z obchodního a živnostenského rejstříku, katastru nemovitostí a rejstříku trestů, mohou také činit některá podání, například k živnostenskému rejstříku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK