Bursík chce obchodům zakázat rozdávání igelitek zdarma

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík chce zakázat obchodům rozdávat igelitové tašky zdarma. Ročně jich podle něj dají zákazníkům až tři miliardy, což představuje 9000 tun plastů. Záměr je součástí návrhu nového zákona o odpadech, který chce Bursík sněmovně předložit v květnu nebo červnu. V Irsku, kde se ministerstvo inspirovalo, klesl podíl igelitových tašek po zákazu rozdávání v komunálním odpadu z pěti procent na 0,22 procenta, řekl dnes Bursík novinářům.

Obchody budou mít podle Bursíkova návrhu možnost nadále rozhodovat, kolik přesně za tašku zákazníkovi naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně mělo stanovit minimální částku, aby obchody nezačaly za tašky účtovat například 15 haléřů, které by v konečném účtu zaokrouhlily. Obchodníci podle ministra vybírají za tašky peníze už nyní, a to tak, že jejich cenu započítávají do cen zboží.

Bursík na tiskové konferenci zdůraznil, že se ministerstvo snažilo s obchodníky uzavřít dobrovolnou dohodu, ale nezdařilo se to. Při rozhodování vzal Bursík v úvahu také irský výzkum veřejného mínění, podle kterého 90 procent obyvatel země konec volného rozdávání igelitových tašek ocenilo jako dobrý nápad. Poplatky za igelitové tašky zavedlo Irsko v roce 2002, kdy za ně výrobci platili 15 centů, v roce 2007 poplatek stoupl na 22 centů. Obchodníci si mohou k těmto minimálním cenám připočíst další.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK