EK schválila plány Paříže, Berlína, Londýna na pomoc firmám

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. února (zpravodajka ČTK) - Evropská komise schválila plány Francie, Německa a Británie na dočasnou pomoc podnikům, které postihla současná hospodářská krize. Výkonný orgán unie tak učinil dva dny před mimořádným summitem Evropské unie, který české předsednictví svolalo k hospodářské krizi na neděli do Bruselu.

Francouzská vláda oznámila investice v celkové výši 26 miliard eur na oživení ochabující ekonomiky země v prosinci. Plán, s kterým dnes souhlasila EK, je součástí tohoto záchranného balíčku. Poskytuje záruky a investice podnikům ve finanční krizi, a to maximálně do konce roku 2010.

Také německé opatření, které dnes schválil výkonný orgán unie, platí pouze do konce příštího roku a podobá se tomu francouzskému. Celková pomoc podnikům v rámci tohoto opatření by neměla přesáhnout šest miliard eur.

EK dnes podpořila také dva záchranné balíčky Londýna, které jsou určeny firmám vyrábějícím ekologické výrobky. Británie firmám vyrábějícím "zelené produkty" slibuje záruky na úvěry. Celková hodnota tohoto stimulačního plánu nepřesahuje osm miliard eur. Plán je součástí celkového záchranného balíčku britské vlády v hodnotě 20 miliard liber, který Londýn přislíbil podnikům v lednu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK