SZPI loni zvýšila počet zákazů prodeje potravin o pětinu

27.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni uskutečnila 32.459 kontrolních akcí, při nichž inspektoři provedli 73.837 cíleně zaměřených kontrol, to bylo o 10.000 více než o rok dříve. Množství vzorků potravin, které nevyhověly právním předpisům, se meziročně zvýšil o 325 na 5878. Řekla to mluvčí SZPI Martina Šmídtová. O více než pětinu se už druhým rokem po sobě zvýšil počet zákazů uvádění potravin do oběhu, letos jich inspektoři nařídili více než 16.000.

Nejvíce případů nevyhovujících potravin odhalili inspektoři u prodeje čerstvého ovoce a zeleniny. Tyto druhy potravin se na špici žebříčku objevují podle Šmídtové pravidelně. Na dalších místech skončily kategorie vína, masa a masných výrobků, čokolády a cukrovinek nebo mléčných výrobků. Ve většině případů se nedostatky týkaly označování a smyslových jakostních požadavků.

Jak upozornila mluvčí inspekce, nelze na základě výsledků kontrol SZPI hodnotit kvalitu a bezpečnost potravin na celém trhu. Inspekce se totiž cíleně zaměřuje především na riziková místa prodeje a výroby, počty zákazů by při náhodných kontrolách byly nižší.

"Nejznámějším případem potenciálně nebezpečných potravin byla kauza melaminu, i tu se však zejména díky celoevropskému systému rychlého varování podařilo úspěšně zvládnout. K dnešnímu dni inspekce odebrala více než 40 vzorků rizikových potravin, nadlimitní obsah melaminu však nebyl zjištěn," řekla Šmídtová.

V roce 2008 inspekce řešila 2140 podnětů od spotřebitelů, dalších 734 podnětů dostala SZPI od České obchodní inspekce, Státní veterinární správy a krajských hygienických stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK