EK: Francie se v pomoci automobilkám vyhnula protekcionismu

28.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. února (ČTK) - Plán francouzského státu na pomoc domácím automobilkám se vyhýbá protekcionistickým opatřením a Evropská komise je s ním spokojena. Sdělila to dnes komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Francie slíbila půjčit automobilkám Renault a PSA Peugeot Citroën během pěti let šest miliard eur údajně výměnou za nepsaný příslib, že během trvání této půjčky nezavřou své francouzské závody.

"Jsem spokojena s garancemi, které francouzské úřady poskytly ohledně nepřítomnosti protekcionistických prvků v plánu pomoci automobilovému sektoru," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Dodala, že francouzský státní tajemník na ministerstvu hospodářství Luc Chatel jí poslal dopis, v němž slibuje, že Paříž půjčky nebude podmiňovat povinností investovat tyto peníze pouze ve Francii nebo u francouzských dodavatelů.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy počátkem února pobouřil českou vládu, když naznačil, že automobilky, které dostanou od Paříže pomoc, by měly pomýšlet na přesunutí výroby ze střední a východní Evropy zpět do Francie. To Praha hodnotila jako hrozbu porušení základního pilíře společného trhu EU. Tuto neděli se sejde krizový summit EU, od něhož chce česká vláda jasné ne protekcionismu. Sarkozy na něm chce naopak prosazovat koordinovanou podporu automobilovému průmyslu.

"Dohody o půjčkách s výrobci zejména neobsahují žádné podmínky ohledně umístění aktivit nebo preference francouzských dodavatelů," uvedla komise, která má být strážcem společného trhu. Dodala však, že hodlá realizaci francouzského plánu "pozorně monitorovat". Podle agentury Reuters bylo prohlášení komise k francouzskému plánu zřetelně ostražitější než u jiných takových souhlasů Bruselu se státní pomocí. Sdělení také nijak nekomentovalo údajný nepsaný příslib automobilek nepřemisťovat aktivity v době trvání půjčky.

Průmyslové země se nyní snaží pomáhat automobilkám, jejichž trhy kvůli krizi zasáhl těžký propad odbytu. EU nyní jedná o podobných plánech Španělska, Itálie, Británie, Německa a Švédska. Prodej osobních automobilů v Evropě se v lednu propadl o 27 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK