Sarkozy: Krize ve střední a východní Evropě je rizikem pro EU

01.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. března (zpravodaj ČTK) - Finanční krize ve střední a východní Evropě představuje riziko pro Evropskou unii. Novinářům to dnes po skončení mimořádného summitu, který svolalo české předsednictví EU, řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle něj nicméně už mezinárodní společenství přijalo kroky, které by měly krizi čelit.

"V tomto případě existuje hospodářské i politické riziko pro ně (střední a východní Evropu) i pro nás," řekl.

O zasažení východní Evropy a tamních bank krizí se začalo mluvit v posledních týdnech, přestože se původně zdálo, že region vyjde z globální krize bez větších škod. Nyní se ovšem zdá, že zatímco některé světové země se začnou odrážet ode dna, situace ve středovýchodní části Evropy je zvláště vážná.

Ekonomové a někteří politici, včetně těch českých, však upozorňují, že nelze za zdroj problémů označovat celý region. Hloubka krize se totiž liší stát od státu, z nichž některé nejsou ani v EU, jako například Ukrajina či Chorvatsko.

Silnou diskusi vyvolal dnešní návrh Maďarska na vytvoření fondu, který by regionu střední a východní Evropy pomohl až 190 miliardami eur (5,48 bilionu korun). V EU však tato iniciativa nenašla podporu. "Bylo dopředu evidentní, že ten požadavek je nestandardní," odmítl maďarský návrh český premiér Mirek Topolánek.

Státům střední a východní Evropy se nicméně určité finanční pomoci dostane. Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Evropská investiční banka a Světová banka v minulých dnech odsouhlasily, že tamním bankám poskytnou zhruba 24,5 miliardy eur, tedy asi 686 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK