Skupina PPF podle rozhodnutí soudu své akcionáře nepoškodila

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera nepoškodila své dva akcionáře, kteří požadovali náhradu škody ve výši téměř dva miliony korun. Martin Holub a Radek Dudáš prodali před sedmi lety při dobrovolném výkupu PPF investičnímu holdingu jeho akcie za cenu 400 korun za kus, ale nedlouho potom byl skupinou učiněn nový výkup za cenu 740 Kč za akcii. To se oběma akcionářům nelíbilo a chtěli dorovnání ceny. Městský soud v Praze však jejich žalobu zamítl, píšou Hospodářské noviny.

Oba akcionáři argumentovali tím, že cena při prvním výkupu nebyla spravedlivá. "Znaleckými posudky nebylo prokázáno, že by měli právo na doplacení rozdílu," řekl soudce Josef Pařízek. Místo požadovaných téměř dvou milionů korun tak budou oba muset naopak hradit více než 200.000 Kč na nákladech řízení a za posudek, píšou HN.

"Rozsudek je potvrzením toho, že při vypořádání odkupu akcií jednal holding s akcionáři korektně a v souladu s právem," komentoval verdikt podle HN mluvčí PPF Milan Tománek. PPF tvrdí, že cena byla v případě obou nabídek v pořádku, a lišila se proto, že šlo o dvě různé situace. "V prvním případě akcie nemuseli prodávat, pokud se jim cena nezdála," řekl podle HN Tománek. Kdežto druhý případ byl již nucený výkup. Soudce Pařízek si proto nechal vyhotovit posudek, který by řekl, zda cena 400 korun byla v pořádku. Posudek ale uvedl rozmezí od 300 do 1200 korun na akcii, píšou Hospodářské noviny.

Spor byl v podstatě o to, jestli mají akcionáři nárok na spravedlivou hodnotu či spravedlivou tržní hodnotu akcie. Zatímco první vychází čistě z ocenění majetku firmy, při spravedlivé tržní hodnotě se má přihlížet i k tomu, za kolik se akcie v té době prodávaly. A zatímco na akcii PPF holding připadal v roce 2002 majetek za asi 1200 korun, na burze se akcie obchodovaly za necelou půlku této hodnoty. "Soud se s ohledem na výslech znalce přiklonil ke spravedlivé tržní hodnotě," řekl podle HN Pařízek ve stručném odůvodnění rozsudku.

Oba akcionáři se podle HN chtějí po obdržení písemného odůvodnění rozsudku odvolat. "Obchodní zákoník i komentáře k němu již od roku 2001 říkají, že při stanovení hodnoty akcií se má vycházet prioritně z majetku společnosti," řekl Dudáš, který navíc po novém znaleckém posudku zvýšil požadovanou sumu z původních 740 korun na akcii na 1200 Kč, tedy zhruba na tolik, kolik na akcii připadalo majetku, napsaly Hospodářské noviny.

Mezinárodní finanční skupina PPF se zaměřuje především na spotřebitelské financování a retailové bankovnictví pod značkou Home Credit. Skupina dále aktivně vyhledává investiční příležitosti a realizuje strategické investice na rostoucích trzích střední a východní Evropy a Asie. Prostřednictvím podílu v Generali PPF Holdingu je skupina PPF účastníkem trhu pojišťovnictví ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK