Stovky sklářů demonstrovaly před úřadem vlády

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Stovky sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) demonstrovaly před úřadem vlády. Skláři tak chtěli upozornit na údajně pomalý postup státu při řešení dopadů insolvenčního zákona i na svou sociální situaci. Podle předsedy sklářských odborů Vladimíra Kubince se na akci sešlo přes 500 lidí.

Účastníci akce znovu vyzvali vládu k vyplacení mimořádné sociální dávky na pomoc sklářům z BCT. Zopakovali také požadavek na takové změny v zákonech, aby u firem v insolvenci nebyly zohledňovány například pohledávky bank před pohledávkami zaměstnanců.

Demonstranti dávali svou nespokojenost najevo hlasitým pískáním. Na transparentech se objevovali hesla jako "Vy jste vláda, my jsme lid, vy máte všechno, my nemáme nic!", "Heslo vlády Mirka Topolánka - chudým brát, bohatým dávat!" nebo "Naší situaci zákon řeší málo, za defenestraci by to stálo".

Na shromáždění odboráři podle Kubince pozvali premiéra Mirka Topolánka i ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Ani jeden z nich se však neukázal, a to ani po hlasitém a opakovaném skandování "Pojďte dolů!". "Je hanba, že se z toho domu za námi za celou dobu demonstrace nikdo neobjevil," řekl sklářům senátor Jaromír Štětina, který demonstraci také navštívil.

Skláři se před úřadem vlády sešli na demonstraci již podruhé. Dnes dali najevo, že pokud se jejich situace nezlepší, přijdou znovu.

Skupina BCT a majetkově spjatá Porcela Plus byly ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla a porcelánu v Česku. Dohromady zaměstnávaly kolem 7000 lidí. Skupina, která bankám dluží kolem čtyř miliard korun, je od loňského září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V provozu už zůstal jen Karlovarský porcelán a Sklárny Kavalier v Sázavě.

Většina firem je už v konkurzu a insolvenční správci pro ně hledají nové vlastníky. Odbory doufají, že se v nich podaří výrobu obnovit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK