Vláda omezila okruh prací, které zprostředkovávají agentury

02.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Vláda dnes omezila okruh prací, které mohou zprostředkovávat agentury formou dočasného přidělení k výkonu práce. Agenturní zaměstnávání bude povoleno pro vyjmenované profese a profese s nutností nejméně středoškolského vzdělání s maturitou, uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Jde o opatření, které má mimo jiné řešit situaci zahraničních dělníků v ČR.

Podle ministerstva vnitra může přijít do března o práci kvůli hospodářské krizi 12.000 cizinců, z toho 7000 lidí zaměstnaných právě přes pracovní agentury. Do půl roku vyprší pracovní povolení 68.000 cizinců. V Česku jich tak zůstane značná část bez práce a bez peněz.

Už v lednu vláda rozhodla, že cizincům, kteří se rozhodnou vrátit do své vlasti, zaplatí letenku a přidá 500 eur. Nabídku zatím využily čtyři stovky cizinců.

Míra nezaměstnanosti v Česku v lednu vzrostla na 6,8 procenta, a byla tak nejvyšší za posledních 21 měsíců. Předčila tak předpoklady analytiků, kteří v průměru očekávali zvýšení na 6,5 procenta. Nepříznivé zprávy navíc zřejmě budou pokračovat, protože počet lidí bez práce podle odborníků kvůli hospodářské krizi dále poroste.

Nejvíce evidovaných nezaměstnaných lidí nahlásily úřady v Mostě, Jeseníku, Karviné, Znojmě, Bruntále, Děčíně a Hodoníně. K regionům s nejnižší mírou nezaměstnanosti naopak tradičně patřily okresy Praha-východ s dvěma procenty a Praha-západ s 2,2 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 úřadů práce, nejvyšší nárůst byl v okresech Jindřichův Hradec, Česká Lípa, Nový Jičín, Pelhřimov a Český Krumlov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK