Radíme, jak na daň z příjmů za rok 2008

04.03.2009 | , Finance.cz
DANĚ


Poslední březnový den se blíží a daňové šílenství se začíná dostávat do větších obrátek. Dostaňte se dani z příjmů pod kůži.

Téma: Daňové přiznání v roce 2009


Daň z příjmů fyzických osob


Daň z příjmů fyzických osob řeší zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění dalších předpisů (ZDP).



Poplatníci


Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby, které mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují (pobývají zde alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce). Daňová povinnost se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. V případě, že osoby nesplňují výše uvedenou podmínku, mají daňovou povinnost pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky. Poplatníci, kteří se na území České republiky zdržují pouze za účelem studia nebo léčení, mají daňovou povinnost, která se vztahuje pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, i v případě, že se na území České republiky obvykle zdržují.


Povinnost podávat daňové přiznání
Zjistěte si, jestli jste vůbec povinni podávat daňové přiznání. Odpovídáte krok po kroku, výsledkem je pak výčet daňových formulářů, které musíte vyplnit.


Předmět daně


Předmětem daně z příjmů fyzických osob jsou:

  • příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (§ 6) – příjmy z pracovněprávního poměru, příjmy za práci členů družstev, společníků a jednatelů s.r.o. a komanditistů k.s., odměny členů statutárních orgánů.
  • příjmy  z  podnikání  a  z  jiné  samostatné výdělečné činnosti (§ 7) – příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, ze živnosti a jiného podnikání, podíly společníků v.o.s. a komplementářů k.s.
  • příjmy z kapitálového majetku (§ 8) – podíly na zisku, úroky, výhry a jiné výnosy z vkladů na vkladních knížkách, dávky penzijního připojištění se státním příspěvkem, plnění ze soukromého životního pojištění, úroky z poskytnutých úvěrů.
  • příjmy z pronájmu (§ 9) – příjmy z pronájmu nemovitostí nebo bytů, příjmy z pronájmu movitých věcí kromě příležitostného pronájmu.
  • ostatní příjmy (§ 10) – příjmy nespadající do výše uvedených kategorií.


Základ daně


Základem daně z příjmů fyzických osob je částka, o kterou příjmy plynoucí poplatníkovi ve zdaňovacím období, přesahují výdaje prokazatelně vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení, pokud není u příjmů dle § 6 až 10 stanoveno jinak.

Základem daně ze závislé činnosti jsou příjmy zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů povinen platit zaměstnavatel sám za sebe. Jak se změnily sazby, se dočtete v článku Sazba zůstává, pojistné se snižuje.

U poplatníka, kterému plynou ve zdaňovacím období souběžně dva a více druhů příjmů dle § 6 až 10, je základem daně součet dílčích základů daně zjištěných podle jednotlivých příjmů.

Do základu daně se nezahrnují příjmy osvobozené od daně a příjmy, které jsou zdaněny zvláštní sazbou daně (§ 36) ze samostatného základu daně

Pokud výdaje přesáhnou příjmy uvedené v § 7 a 9, jedná se o daňovou ztrátu. Daňovou ztrátu nebo její část lze odečíst od úhrnu dílčích základů daně dle § 7 až 10 i v následujících zdaňovacích obdobích a to nejdéle v 5 zdaňovacích obdobích následujících bezprostředně po zdaňovacím období, za které se daňová ztráta vyměřuje.


Rozšířená daňová kalkulačka
Rozšířená kalkulačka daně z příjmů vám umožní spočítat daňovou povinnost, máte-li více druhů příjmů.


Osvobození od daně


Od daně z příjmů je osvobozena řada příjmů, na ty se daňová povinnost nevztahuje. V § 4 zákona je výčet všech příjmů osvobozených od daně.


Od daně jsou osvobozeny například:

  • příjmy z prodeje rodinného domu nebo bytu, pokud jste zde měli bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem,
  • cena z veřejné soutěže, z reklamní soutěže nebo z reklamního slosování,
  • příjem získaný ve formě dávek a služeb z nemocenského pojištění, důchodového pojištění podle zákona o důchodovém pojištění, státní sociální podpory, musí jít o příjmy ve formě pravidelně vyplácených důchodů nebo penzí, od daně je přitom osvobozena pouze částka ve výši 198 000 Kč ročně,
  • dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, sociální služby, dávky státní sociální podpory, příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách,
  • stipendia,
  • plnění z pojištění osob,
  • úroky z vkladů ze stavebního spoření,
  • příjmy z prodeje investičních cenných papírů a cenných papírů kolektivního investování, přesáhne-li doba mezi nabytím a převodem těchto cenných papírů při jejich prodeji dobu 6 měsíců nebo
  • příjem plynoucí ve formě daňového bonusu.


Zvláštní sazba daně


Uplatnění zvláštní sazby daně je alternativou k placení záloh na dani a následnému ročnímu zúčtování v podobě daňového přiznání. Zvláštní sazba daně má řadu použití, ale běžně se používá ve dvou základních situacích.

  • Příjmy zúčtované nebo vyplacené zaměstnavatelem se sídlem nebo bydlištěm na území České republiky, jejichž úhrnná výše před zvýšením o pojištění placená zaměstnavatelem nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč. Za předpokladu, že zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani.
  • Příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky, pokud nejde o závislou činnost, ale jde o příjmy z užití nebo poskytnutí autorských práv a úhrn těchto příjmů od téhož plátce nepřesáhne v kalendářním měsíci 7000 Kč.


Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů


Osoba samostatně výdělečně činná a poplatníci s příjmy z pronájmu mají dvě možnosti – uplatnit výdaje ve skutečné výši nebo použít paušální výdaje. Ty se rovnají 80 % z příjmů (zemědělství), 60 % z příjmů ze živností řemeslných, 50 % z příjmů (ostatní živnosti) a 40 % z příjmů (u neživností).

Zákon o daních z příjmů
Více se dočtete v samotném zákoně o daních z příjmů, který je ke stažení na Finance.cz.

Daňové formuláře
Na Finance.cz jsou ke stažení všechny nejdůležitější formuláře především pro daň z příjmů fyzických osob, přehledy pro OSVČ, daň z příjmů právnických osob a další.


Daňová optimalizace


Chcete daňově optimalizovat? Pak se seznamte se slevami na dani, nezdanitelnými částmi základu daně a daňovým zvýhodněním:


Uplatňujete-li daňové zvýhodnění, pak se pro Vás může stát celkem zajímavý daňový bonus. Pokud je váš nárok na daňové zvýhodnění vyšší než daňová povinnost, je vzniklý rozdíl daňovým bonusem. Poplatník může daňový bonus uplatnit, pokud jeho výše činí alespoň 100 Kč, maximálně však do výše 52 200 Kč ročně. Daňový bonus nemůžete použít, máte-li příjmy nižší než osminásobek minimální mzdy, tedy 48.000 Kč. Dalším případem, kdy není možné uplatnit daňový bonus je tehdy, když máte pouze příjmy z pronájmu a výdaje převyšují příjmy.

OSVČ mohou další informace načerpat v článku Jak si může OSVČ snížit daň z příjmů?

    Autor článku

    Karel Pospíšilík  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 0
    Hlasováno: 0 krát

    Články ze sekce: DANĚ