Polk: Výroba aut letos klesne o pětinu

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 6. dubna (ČTK) - Celosvětová výroba osobních a lehkých nákladních automobilů letos klesne o 19 procent na 52,8 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň od roku 1998. Předpověděla to dnes výzkumná společnost R.L. Polk Germany. Dodala, že Volkswagen v letošním roce nahradí amerického konkurenta General Motors na pozici druhé největší světové automobilky podle objemu produkce.

Výroba GM se letos podle R.L. Polk propadne o 31 procent, zatímco výroba Volkswagenu klesne pouze o zhruba 15 procent. "Volkswagen díky tomu předstihne GM a postoupí na druhé místo za (japonskou) Toyotu," uvedla společnost.

V příštím roce by měla celosvětová výroba automobilů oživit a v roce 2012 by měla poprvé v historii překročit 70 milionů vozů, napsala agentura Reuters.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největším výrobcem automobilů v Evropě. GM je největší automobilkou ve Spojených státech, v současnosti však stojí na pokraji bankrotu.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK