Program Zelená úsporám nabídne podporu 250.000 domácností

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Až 250.000 domácností nabídne letos dotaci na zateplování či výměnu kotle program Zelená úsporám. Program dnes představil ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík (SZ). Letos by měl program nabídnout deset miliard korun. Peníze na tento program Česko získalo prodejem volných emisních kreditů.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) bude od 22. dubna přispívat na podporu instalací pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie. Další příspěvky půjdou na zateplování, konkrétně na projekty energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách.

Žádat o dotace budou moci vlastníci rodinných a bytových domů, fyzické osoby, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, obce i podnikatelské subjekty. Žádosti budou přijímat krajská pracoviště SFŽP a také některé banky. Ty budou současně nabízet poskytnutí úvěru na pokrytí zbývající části investice.

Žadatelům o dotace bude k dispozici bezplatná informační linka 800260500 a webové stránky www.zelenausporam.cz.

Při vyčerpání všech plánovaných prostředků určených pro program by projekt měl přinést pokles emisí skleníkových plynů o 1,1 milionu tun. Emise prachu by každoročně měly být nižší o 2,2 milionu kilogramů. "Při zcela stejném tepelném komfortu budou české domácnosti potřebovat každoročně o 6,4 GJ méně tepelné energie, což znamená úsporu ve výši 185 milionů metrů krychlových plynu," uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK