Více než polovina českých pivovarů má zájem o označení České pivo

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Více než polovina českých pivovarů projevila zájem označovat své produkty chráněným zeměpisným označením České pivo. ČTK to dnes řekl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj by označení mělo tuzemským výrobcům pomoci prodávat pivo na zahraničních trzích.

Chráněné označení České pivo, jehož užívání loni v říjnu definitivně schválila Evropská komise, by mělo především chránit české pivo a zamezovat jeho napodobování.

Pivovar, který hodlá toto značení použít, musí nejdříve požádat o svolení Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. V případě, že by výrobce označení použil a přitom nesplňoval podmínky, hrozilo by mu kromě finanční pokuty také nucené stažení výrobku z trhu.

Podle Veselého by v blízké době označením České pivo měly některé své výrobky označovat například pivovary skupiny PMS Přerov, Plzeňský Prazdroj svůj Gambrinus či havlíčkobrodský pivovar Rebel.

Základními požadavky pro jeho užívání jsou nyní místo výroby na území českých zemí, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH a míra prokvašení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK