Atlantik PF dostal od ČNB licenci, zahájení činnosti nejisté

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Atlantik penzijní fond získal na žádost společnosti KKCG Finance podnikatele Karla Komárka od České národní banky licenci ke vzniku a činnosti. Kdy a zda vůbec fond začne poskytovat penzijní připojištění, ale zatím není jasné. ČTK to dnes sdělila mluvčí finanční skupiny Atlantik Zuzana Doležalová.

Licenci na penzijní fond dostali Atlantik PF 10. března. "Podle zákona musíme činnost fondu rozjet do 90 dnů od udělení licence, jinak ta pozbývá platnosti. Zda činnost ve stanovené lhůtě zahájíme, záleží na mnoha faktorech. Především jde o vývoj na finanční trzích, jaké jsou prognózy, kam se bude ubírat trh. Velmi podstatným faktorem bude také vývoj legislativy," řekla ČTK Doležalová.

Legislativa jde podle dřívějších prohlášení ředitele skupiny Atlantik Pavla Němce směrem, který se liší od podmínek, za kterých Atlantik do licenčního řízení vstupoval. Podle návrhu nového zákona by totiž měly vznikat nové penzijní společnosti a do nynějších penzijních fondů, kde žádá Atlantik o licenci, by již noví klienti vstupovat nemohli. Není také jasné, jak platná licence na penzijní fond může urychlit případné získání licence na penzijní společnost.

"Je tam spousta neznámých a bez odpovědí na ně spustit projekt, což je investice ve stovkách milionů korun, je velmi riskantní," upozornil Němec.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset. Vedle Atlantik PF má zájem o vstup na trh i PF Slavia ze skupiny SPGroup Pavla Sehnala. Koncem loňského roku měly všechny penzijní fondy dohromady 4,296 milionu klientů, což bylo o 334.000 více než koncem roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK